The distribution of noroviruses is worldwide. In industrialized countries, noroviruses are the most common viral cause of gastroenteritis outbreaks and play an important role in sporadic gastroenteritis as well. Transmission may occur through the ingestion of contaminated foods or water, through person-to-person contact, or by way of direct contact with contaminated surfaces. Of particular importance is their ability to cause waterborne outbreaks linked either to the direct consumption of water or to its recreational uses. This article reviews the clinical manifestations and epidemiology of norovirus infection, and describes over 40 waterborne norovirus outbreaks, their respective probable sources of contamination and - where water samples were tested - the genetic types identified.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00