Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of volatile organochalcogens using liquid phase microextraction and gas chromatography with fluorine-induced chemiluminescence detection

Tytuł:
Determination of volatile organochalcogens using liquid phase microextraction and gas chromatography with fluorine-induced chemiluminescence detection
Autorzy:
Hashemi, M.
Montes, R. A.
Chasteen, T. G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/363124.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tematy:
bacterial culture
fluorine-induced chemiluminescence
gas chromatography
microextraction
volatile organochalcogens
hodowla bakterii
chemiluminescencja indukowana fluorem
chromatografia gazowa
mikroekstrakcja
lotne organochalkogeny
Źródło:
Environmental Biotechnology; 2012, 8, 2; 55-62
1734-4964
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, a simple and rapid liquid phase microextraction technique coupled with gas chromatography and fluorineinduced chemiluminescence detection has been developed for determination of volatile organochalcogens (dimethyl sulfide, dimethyl disulfide, dimethyl trisulfide and dimethyl diselenide and dimethyl telluride). The effects of extraction parameters such as extracting solvent and its volume, stirring time extraction time and salt effect were optimized. Also, analytical figures of merit such as response linearity, repeatability and reproducibility, and limits of detection have been evaluated. The proposed method was found to be a simple and rapid analytical procedure for determination of volatile organochalcogens in real aqueous samples with detection limits of 5-620ng·l-1. The relative recoveries of these analytes for spiked bacterial cultures, tap water and lake water ranged from 95 to 105% with the relative standard deviations of 0.3-11.0%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies