Badanie korelacji pomiędzy przewodnością elektryczną i zawartością popiołu w wybranych miodach pszczelich Study of correlation between electrical conductivity and ash content in some bee honeys
Celem pracy było wyznaczenie współzależności między zawartością popiołu
i przewodnością elektryczną wybranych miodów pszczelich. Do badań wykorzystano 46 próbek miodów
pszczelich różnych odmian: akacjowy (2), gryczany (4), lipowy (3), rzepakowy (6), wielokwiatowy (13),
wrzosowy (2), nektarowo-spadziowy (3), spadziowy (5), malinowy (1), mniszkowy (1), eukaliptusowy
(1), kasztanowy (1), lawendowy (1), pomarańczowy (1), rozmarynowy (1) i jedwabny (1). Próbki miodów
zakupiono w warszawskich sklepach detalicznych lub pozyskano bezpośrednio od pszczelarza.
Zawartość popiołu w analizowanych próbkach mieściła się w granicach od 0,03% do 0,99%, natomiast
przewodność elektryczna kształtowała się od 0,10 mS·cm-1 do 1,52 mS·cm-1. Wyniki badań pozwoliły
stwierdzić, iż ścisła zależność pomiędzy przewodnością właściwą a zawartością popiołu sugeruje równoważność
obu metod do wyznaczania sumy składników mineralnych, dzięki czemu można znacznie skrócić
czas analiz wykorzystując konduktometrię do oznaczania zawartości popiołu.
The aim of this study was to determine the relationship between ash content and
electrical conductivity of different types of honey. The study used 49 samples of different varieties
of bee honey: acacia (2), buckwheat (4), lime (3), rape (6), multifloral (13), heather (2), honey-dew
(3), honeydew (5), raspberry (1), dandelion (1), eucalyptus (1), chestnut (1), lavender (1), orange
(1), rosemary (1) and silk (1). Honey samples were purchased in retail stores in Warsaw or obtained
directly from a beekeeper. Ash content in the analysed samples ranged from 0.03% to 0.99%, while
the conductivity varied from 0.10 mS cm-1 to 1.52 mS cm-1. The results allow for the conclusion that
the close correlation between conductivity and ash content suggests equivalence of both methods to
determine the amount of minerals, which permits a significant reduction of the time of analysis
using conductometric analysis to determine the ash content.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00