Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ przedsiewnej stymulacji magnetycznej na kiełkowanie ziarniaków różnych odmian pszenicy jarej

Tytuł:
Wpływ przedsiewnej stymulacji magnetycznej na kiełkowanie ziarniaków różnych odmian pszenicy jarej
Effect of pre-sowing magnetic stimulation on germination of kernels of various spring wheat varieties
Autorzy:
Pietruszewski, S.
Szecowka, P.S.
Kania, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/36085.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
Acta Agrophysica; 2013, 20, 2
1234-4125
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pięć odmian pszenicy jarej (Banti, Łagwa, Parabola, Hewilla i Żura) poddano przedsiewnemu oddziaływaniu zmiennego pola magnetycznego. Zastosowano dwie dawki ekspozycyjne D1 = 21,50 kJm-3s (30 mT, 30 s) oraz D2 – 7,16 kJm-3s (30 mT, 10 s). Kinetykę kiełkowania mierzono co 1 godzinę za pomocą elektronicznego kiełkownika opracowanego i wykonanego w Katedrze Fizyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Następnie opisano je za pomocą funkcji logistycznej. Dane doświadczalne pozwoliły stwierdzić, że ziarniaki każdej odmiany pszenicy reagują indywidualnie na zastosowane pole magnetyczne. Na obie dawki ekspozycyjne pozytywnie reagowały ziarniaki dwóch odmian (Banti i Łagwa). Dla pozostałych ziarniaków (odmiany: Hewilla, Parabola i Żura) wpływ pozytywny był tylko dla dawki D1. Najlepiej pozytywnie na pole magnetyczne reagowały ziarniaki odmiany Banti, a najgorzej ziarniaki odmiany Hewilla i Parabola. Wyniki kinetyki kiełkowania potwierdziły obliczone dla poszczególnych odmian parametry krzywej logistycznej.

Kernels of five varieties of spring wheat (Banti, agwa, Parabola, Hewilla and ura) were exposed to pre-sowing alternating magnetic field. In the performed experiment two doses of magnetic field were applied: D1 = 21,50 kJ m-3 s (30 mT, 30 s) and D2 = 7,16k J-3 s (30 mT, 10 s). The germination kinetics was measured every hour by means of an electronic seed germinator which was developed and built in the Department of Physics at the University of Life Sciences in Lublin. The germination process was modelled using the logistic curve and the parameters of that curve were calculated. The experiment data established that wheat varieties react individually to magnetic field. A positive influence of the magnetic field was noted in Banti and agwa wheat varieties. For Hewilla, Parabola and ura varieties a positive influence was observed only for dose D1. Among all tested varieties, the highest positive influence of magnetic field was noted in Banti. On the other hand, the lowest positive influence of magnetic field was noted in Hewilla and Parabola. The germination kinetics results confirm the logistic curves parameters calculated for each of the wheat varieties tested.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies