Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermally induced damage in hexanitrohexaazaisowurtzitane

Tytuł:
Thermally induced damage in hexanitrohexaazaisowurtzitane
Autorzy:
Tian, Q.
Yan, G.
Sun, G.
Huang, C.
Xie, L.
Chen, B.
Huang, M.
Li, H.
Liu, X.
Wang, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/358735.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Przemysłu Organicznego
Tematy:
CL-20
SAXS
AFM
thermal effects
voids
Źródło:
Central European Journal of Energetic Materials; 2013, 10, 3; 359-369
1733-7178
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The evolution of the microstructure of hexanitrohexaazaisowurtzitane (CL-20) after a thermal stimulus plays a key role in the performance of CL-20. In the current work, microstructural variations of CL-20 caused by thermal treatment were investigated by X-ray diffraction, in situ variable-temperature optical microscopy, atom force microscopy, and small-angle X-ray scattering. A wave-like process, an abrupt volume expansion, movement, and fragmentation of CL-20 particles during phase transition were observed. After the phase transition (160 °C) the CL-20 sample acquired a very rough surface with numerous dimple depressions, and during the thermal decomposition stage (200 °C) a large number of voids were produced in both the bulk and the surface of the CL-20.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies