Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Different Binders on the Combustion Characteristics of Ba(NO3)2/Mg-containing Pyrotechnic Mixtures

Tytuł:
Effect of Different Binders on the Combustion Characteristics of Ba(NO3)2/Mg-containing Pyrotechnic Mixtures
Autorzy:
Ouyang, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/358403.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Przemysłu Organicznego
Tematy:
binders
pyrotechnic mixtures
luminous intensity
combustion characteristics
Źródło:
Central European Journal of Energetic Materials; 2013, 10, 2; 209-215
1733-7178
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The combustion characteristics of Ba(NO3)2/Mg with binders such as phenolic resin (PR) and nitrocellulose were studied experimentally using an IGA-140 non contact, far-infrared thermometer and transient intensity testing instrument. The results revealed that the burn temperature, luminous intensity and burn rate of the pyrotechnic mixtures with PR (1594.5 °C, 47235.6 cd, 12.5 mm/s) were all larger than the NC system (1432.6 °C, 3242.9 cd, 9.0 mm/s), which is due to differences in the decomposition progress of the two binders that led to substantial differences in the loss of reaction energy and the exothermic reaction between the phenolic resin and the oxidizer before the Mg-oxidizer reaction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies