Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nickelization Effect on the High Temperature Tensile Properties of Mg-0.7Y2O3 Nanocomposite

Tytuł:
Nickelization Effect on the High Temperature Tensile Properties of Mg-0.7Y2O3 Nanocomposite
Autorzy:
Hassan, S. F.
Tun, K. S.
Patel, F.
Al-Aqeeli, N.
Gupta, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/357046.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
magnesium
nanocomposite
high-temperature
tensile strength
deformation
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2018, 63, 3; 1411-1415
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, high performance magnesium-yttria nanocomposite’s room temperature, strength and ductility were significantly enhanced by the dispersion of nano-sized nickel particles using powder blending and a microwave sintering process. The strengthening effect of the dispersed nano-sized nickel particles was consistent up to 100°C and then it gradually diminished with further increases in the test temperature. The ductility of the magnesium-yttria nanocomposite remained unaffected by the dispersed nano-sized nickel particles up to 100°C. Impressively, it was enhanced at 150°C and above, leading to the possibility of the near net shape fabrication of the nanocomposite at a significantly low temperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies