Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the Properties of EN AC 51200 Aluminum Alloy

Tytuł:
Analysis of the Properties of EN AC 51200 Aluminum Alloy
Autorzy:
Uhríčik, M.
Palček, P.
Chalupová, M.
Hanusová, P.
Kuchariková, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/356674.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
aluminum alloy
Al-Mg cast alloy
three-point bending loading
fatigue
fracture surface
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2020, 65, 4; 1437-1445
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article will be focused on analysis of properties of aluminum alloy for the casting of type Al-Mg. As an experimental material was used aluminum alloy EN AC 51200, supplied in a cast state without a heat treatment. It was produced by the continuous casting method. Experiments deal with microstructural material analysis, fractographic analysis, mechanical and fatigue tests. The microstructure of the testing sample was examined using an optical microscope Neophot 32. Fatigue properties of aluminum alloy was tested by three-point bending cyclic loading. The fracture surface of the testing sample was examined using scanning electron microscopy (SEM), where sample was observed on various stages of the fatigue process, its characteristics and differences of fracture surfaces.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies