Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Formation And Stabilization Of Silver Nanoparticles In Ethanol By Phosphinic Acid

Tytuł:
Formation And Stabilization Of Silver Nanoparticles In Ethanol By Phosphinic Acid
Redukcja i stabilizacja nanocząstek srebra w etanolu przez kwas fosforowy
Autorzy:
Kim, J.-K.
Shim, H.-M.
Park, M. J.
Koo, K.-K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/356073.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
silver
nanoparticle
kinetic analysis
phosphinic acid
reduction
srebro
nanocząstki
analiza kinetyczna
kwas fosforowy
redukcja
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2015, 60, 2B; 1293-1296
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Although phosphinic acid (H3PO2) has a powerful reduction potential, the reduction of silver ions by phosphinic acid salt has not yet been reported. In this work, colloidal silver has successfully synthesized by reducing silver ions in ethanol with phosphinic acid as a reducing agent. The effects of [AgNO3]/[H3PO2] ratios and reaction temperature were considered. Spherical silver nanoparticles with cubic structure were successfully prepared and their diameters were measured to be 8.5±0.9 nm − 11.3±0.2 nm. Half-life analysis showed that the reduction of silver ions proceeded with the reaction order of 1.30 on concentration of phosphinic acid and activation energy of 120.7 kJ/mol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies