Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative Study of 2060-T8 Al-Li Alloy Friction Stir Welded Joints Between Natural Cooling and Water Cooling

Tytuł:
Comparative Study of 2060-T8 Al-Li Alloy Friction Stir Welded Joints Between Natural Cooling and Water Cooling
Autorzy:
Ma, Lin
Niu, Shiyu
Ji, Shude
Gong, Peng
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/355846.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
2060-T8 Al-Li alloy
friction stir welding
water cooling
microstructure
mechanical properties
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2020, 65, 1; 305-312
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
2060-T8 Al-Li alloy was friction stir butt welded under natural and water cooling conditions. Microstructures and mechanical properties of the welding joints were mainly compared and discussed. By spraying water on the top surface of stir zone, the grain size was reduced, attributing to the improvement of microhardness. The maximum tensile strength under the water cooling reached 461.1 MPa. The joint fractured at the stir zone due to the thickness reduction and the joint softening. The fracture surface consisted of many dimples with various sizes, indicating the typical ductile fracture. The strategy to apply the low heat input at the welding stage and high cooling rate at the cooling stage during FSW is necessary to obtain a high-quality FSW joint.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies