Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heuristic models of the toughening process to improve the properties of non-ferrous metal alloys

Tytuł:
Heuristic models of the toughening process to improve the properties of non-ferrous metal alloys
Heurystyczne modele procesu cieplnego ulepszania właściwości stopów metali kolorowych
Autorzy:
Górny, Z.
Kluska-Nawarecka, S.
Wilk-Kołodziejczyk, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/355717.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
copper alloys
knowledge model
inference methods
artificial intelligence
heuristics
stopy miedzi
model wiedzy
metody wnioskowania
sztuczna inteligencja
heurystyka
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2013, 58, 3; 849-852
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The object of the conducted experimental studies was determination of the physical properties of the BA1044 alloy subjected to several types of toughening and modification under varying conditions. The aim of the experiments was to determine which of the above mentioned technological processes has greater impact on the value of the alloy parameters and how these treatments should be chosen to get the metal with the desired properties on a limited number of experiments.

Przedmiotem prowadzonych badan eksperymentalnych było określenie właściwości fizycznych stopu BA1044 poddanego kilku rodzajom ulepszania cieplnego oraz przy różnych warunkach modyfikacji. Celem eksperymentu było określenie, które ze wspomnianych zabiegów technologicznych posiadają największy wpływ na wartości badanych parametrów metalu oraz w jaki sposób należy dobierać te działania aby uzyskać metal o pożądanych właściwościach przy ograniczonej liczbie eksperymentów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies