Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fabrication of AZ31/CNT Surface Nano-composite by Double-pass Friction Stir Processing

Tytuł:
Fabrication of AZ31/CNT Surface Nano-composite by Double-pass Friction Stir Processing
Autorzy:
Kim, J. Y.
Hwang, J.-W.
Kim, H. Y.
Lee, S. M.
Jung, W.-S.
Byeon, J.-W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/355624.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
surface modification
Double-pass Friction Stir Processing
AZ31
composite
CNT
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2017, 62, 2B; 1039-1042
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Double-pass Friction Stir Processing (FSP) was applied to fabricate an AZ31/CNT nano-composite for surface hardening of lightweight structural components. The effects of double-pass FSP as well as groove depth (i.e., volume fraction of CNT) on the CNT distribution, dynamically recrystallized grain size, and resulting microhardness were studied. Double-pass FSP was performed for the CNT-filled plate-type specimen with different groove depths of 2, 3, and 4 mm. By applying double-pass FSP, the average size of CNT clusters decreased, implying a more homogeneous distribution. Compared with the FSPed specimen without CNT, grain size was refined from 19 μm to 3 μm and microhardness increased from 52 Hv to 83 Hv (i.e., 71% increase).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies