Effect of nitrogen fertilisation and microbial preparations on quality and storage losses in edible potato Wpływ nawożenia azotem i preparatów mikrobiologicznych na kształtowanie się jakości oraz strat przechowalniczych ziemniaka jadaalnego
The effect of nitrogen fertilisation and microbial preparations on the content of dry
matter, starch, total protein and nitrates (V), raw potato tuber flesh tendency to darkening and the size
of edible potato tuber storage losses was assessed in field experiments. The experimental factors were
nitrogen fertilisation levels: 0, 60, 120 and 180 kg N ha–1 and preparations: BactoFil B 10, Effective
Microorganisms EM and UGmax soil fertiliser. The level of nitrogen fertilisation and application of
microbial preparations had a significant effect on shaping the chemical composition and storage durability
of potato tubers, however no influence of these factors was noted for the intensity of raw tuber
flesh darkening. Increase in nitrogen fertilisation level was accompanied by a decrease in the content of
dry matter and starch, whereas total protein and nitrate contents were increasing. Moreover, nitrogen
fertilisation caused a significant increase in natural depletion in tubers during a 6-month storage period.
The influence of microbial preparations on the tuber chemical composition was different than nitrogen
fertilisation effect. Application of BactoFil B 10 preparation favoured accumulation of dry matter and
starch in tubers, application of Effective Microorganisms EM preparation contributed to an increase in
starch and nitrate content, whereas after using UGmax soil fertiliser a significantly lower total protein
content was registered than in the case of the control.
W badaniach polowych oceniano wpływ nawożenia azotowego oraz preparatów
mikrobiologicznych na kształtowanie się zawartości suchej masy, skrobi, białka ogółem i azotanów,
skłonności do ciemnienia miąższu bulw surowych oraz wielkości strat przechowalniczych bulw ziemniaka
jadalnego. Czynnikami doświadczenia były poziomy nawożenia azotem: 0, 60, 120
i 180 kg N·ha–1 oraz preparaty: BactoFil B 10, Efektywne Mikroorganizmy EM oraz Użyźniacz Glebowy
UGmax. Poziom nawożenia azotowego oraz aplikacja preparatów mikrobiologicznych miały
istotny wpływ na kształtowanie się składu chemicznego i trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka,
nie stwierdzono natomiast wpływu tych czynników na intensywność ciemnienia miąższu bulw surowych.
Wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotowego zmniejszała się zawartość suchej masy
i skrobi, a zwiększała ilość białka ogółem i azotanów. Nawożenie azotowe powodowało ponadto istotne
zwiększenie ubytków naturalnych bulw w czasie 6 miesięcznego okresu przechowywania. Wpływ
preparatów mikrobiologicznych na kształtowanie się składu chemicznego bulw był odmienny niż
nawożenia azotowego. Aplikacja preparatu BactoFil B 10 sprzyjała gromadzeniu suchej masy i skrobi
w bulwach, zastosowanie preparatu Efektywne Mikroorganizmy EM przyczyniło się do zwiększenia
zawartości skrobi i azotanów, natomiast po zastosowaniu preparatu Użyźniacz Glebowy UGmax
stwierdzono istotnie mniejszą niż w obiekcie kontrolnym zawartość białka ogółem.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00