Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of soil acidity on aluminium and mineral nutrients concentrations in soil solution at different soil water potentials

Tytuł:
The influence of soil acidity on aluminium and mineral nutrients concentrations in soil solution at different soil water potentials
Wpływ kwasowości gleby na zawartość glinu oraz wybranych składników mineralnych w roztworze glebowym przy różnych potencjałach wody glebowej
Autorzy:
Siecinska, J.
Wiacek, D.
Nosalewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/35410.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
soil acidity
aluminium
mineral nutrient
nutrient concentration
soil solution
soil water
water potential
Źródło:
Acta Agrophysica; 2016, 23, 1
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research was to analyse the impact of soil water potential on the concentration of aluminium and selected mineral nutrients in soil solution. Soil acidification is a natural process accelerated by agriculture, and one of the most important factors limiting crop production worldwide. Concentrations of aluminium and selected mineral nutrients in solutions obtained from soil at initial pH 4.2 and after liming at various soil water potential were measured in centrifuged soil solution. Our results showed a significant gradual increase in the concentration of Al and most of mineral nutrients (Ca, Mg and P) with decreasing soil water potential from −3.5 kPa to −0.205 MPa. The results are important in the evaluation and interpretation of plant response to aluminium toxicity when accompanied by changes in water availability.

Celem badań była analiza wpływu potencjału wody glebowej na stężenie glinu i wybranych składników mineralnych w roztworze glebowym gleby kwaśnej i wapnowanej. Wzrost kwasowości gleb jest naturalnym procesem, jednym z najważniejszych czynników ograniczających produkcję roślinną na świecie. Może on ulec przyspieszeniu przez środki stosowane w rolnictwie. Pomiarami objęto zmiany stężenia glinu oraz wybranych składników mineralnych w roztworach glebowych z gleby o pH 4.2 oraz gleby wapnowanej, otrzymanych przy różnych potencjałach wody glebowej. Nasze wyniki wskazują na znaczący wzrost stężenia glinu i większości składników mineralnych (Ca, Mg i P) wraz ze spadkiem potencjału wody glebowej z −3.5 kPa do – 0.205 MPa. Uzyskane wyniki są ważne w ocenie i interpretacji odpowiedzi roślin na toksyczność glinu, w warunkach zróżnicowanego uwilgotnienia gleby.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies