Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of the Q-P Process Parameters for Low Alloyed Steels with 0.2% C

Tytuł:
Optimization of the Q-P Process Parameters for Low Alloyed Steels with 0.2% C
Obróbka Q-P dla stali o zawartości 0.2% C
Autorzy:
Jirková, H.
Kučerová, L.
Aišman, D.
Mašek, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/354010.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Q-P process
retained austenite
RA
AHSS
carbon content
obróbka Q-P
austenit szczątkowy
zawartość węgla
stal
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2014, 59, 3; 1205-1210
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In steels which are treated by the quenching and partitioning (Q&P) process, carbon content is one of the crucial parameters because carbon contributes greatly to stabilization of retained austenite and strengthens the material. In the present study, the Q&P process was gradually optimised for two low-alloyed steels with 0.2 % carbon content and with and without Cr addition. The results show that the cooling rate, as well as the austenitizing temperature, has a pronounced effect on microstructure evolution. The strength and elongation in the Mn, Si and Cr-alloyed steel was approx. 900 MPa and more than 30 %, respectively.

W stalach poddanych obróbce hartowania i partycjonowania (Quenching and Partitioning – Q&P), zawartość węgla jest jednym z kluczowych parametrów, ponieważ węgiel znacząco wpływa na stabilizacje austenitu szczątkowego i umacnia materiał. W niniejszych badaniach obróbka Q&P była stopniowo optymalizowana dla dwóch niskostopniowych stali o zawartości węgla 0, 2% zawierających dodatek chromu oraz bez tego dodatku. Wyniki pokazują wyraźny wpływ szybkości chłodzeniaoraz temperatury austenityzacji na ewolucje mikrostruktury. Wytrzymałość na rozciąganie oraz wydłużenie do zerwania w manganowo-krzemowo-chromowej stali wyniosły odpowiednio ok.900 MPa oraz ponad 30%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies