Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rheology of StelliteTM 21 Alloy in Semi-Solid State

Tytuł:
Rheology of StelliteTM 21 Alloy in Semi-Solid State
Autorzy:
Sołek, K.
Kapranos, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/353949.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
thixoforming
rheological properties
viscosity
thixotropy
StelliteTM alloys
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2016, 61, 4; 1901-1908
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main objective of this study was to conduct an analysis of the rheological properties of StelliteTM 21 alloy in the semi-solid state, as the results could be used for identifying the appropriate temperature range for thixoforming of this alloy, and a secondary objective of the experimental work was the development of mathematical model of the alloy’s apparent viscosity. Such viscosity models are necessary for numerical simulations of the thixoforming processes. The StelliteTM 21 alloy exhibits high hardness and thus shaping in the semi-solid state is promising route of production of parts from this alloy. Within the confines of experimental work the measurement methods of the rheological properties at high temperatures was developed. They are based on the use of specially designed viscometer equipped with high temperature furnace.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies