Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność - po pierwsze nie szkodzić (artykuł przeglądowy)

Tytuł:
Żywność - po pierwsze nie szkodzić (artykuł przeglądowy)
Food - first, to do no harm (a review)
Autorzy:
Chmielewska, M.
Tys, J.
Petkowicz, J.
Petkowicz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/35393.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
Acta Agrophysica; 2018, 25, 1
1234-4125
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł dotyczy zagadnień wpływu żywności na zdrowie człowieka. W pracy omówiono skład chemiczny, proporcje aminokwasów, kwasów tłuszczowych, sacharydów zawartych w produktach, które spożywamy i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności. Przedstawiono także funkcje i kryteria, jakie powinna spełniać żywność oraz, w jakich warunkach powinna być wyprodukowana, aby jej spożywanie było jak najmniej szkodliwe dla organizmu. W pracy dokonano także podziału żywności wg obowiązujących definicji żywności funkcjonalnej i nutraceutyku. Na podstawie przeglądu literatury wykazano, jaki skład chemiczny żywności jest szczególnie niebezpieczny dla chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. W artykule omówiono rolę kwasów tłuszczowych i ich wpływ na rozwój różnego rodzaju chorób. Przedstawiono także badania oleju „Kropla Zdrowia” przeprowadzonych w Instytucie Agrofizyki w aspekcie medycznym.

The paper addresses the problems of the effect of food on human health. It presents the chemical composition, the proportions of amino acids, fatty acids and saccharides in food products that we consume, and their effect on food quality and safety. It also presents the functions and criteria that should be met by food products, and the conditions in which they should be produced so that their consumption may be the least harmful to the organism. The paper presents also a classification of food products in conformance with the current definitions of functional food and nutraceuticals. Based on a literature review, it is demonstrated what chemical composition of food is particularly dangerous in the aspect of disorders of the cardiovascular system and neoplastic diseases. The paper addresses also the role of fatty acids and their impact on the development of various diseases. Also presented is the study on the oil “Kropla Zdrowia” that was conducted at the Institute of Agrophysics in the medical aspect.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies