Artykuł dotyczy zagadnień wpływu żywności na zdrowie człowieka. W pracy
omówiono skład chemiczny, proporcje aminokwasów, kwasów tłuszczowych, sacharydów zawartych
w produktach, które spożywamy i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności. Przedstawiono
także funkcje i kryteria, jakie powinna spełniać żywność oraz, w jakich warunkach powinna być
wyprodukowana, aby jej spożywanie było jak najmniej szkodliwe dla organizmu. W pracy dokonano
także podziału żywności wg obowiązujących definicji żywności funkcjonalnej i nutraceutyku.
Na podstawie przeglądu literatury wykazano, jaki skład chemiczny żywności jest szczególnie niebezpieczny
dla chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. W artykule omówiono rolę
kwasów tłuszczowych i ich wpływ na rozwój różnego rodzaju chorób. Przedstawiono także badania
oleju „Kropla Zdrowia” przeprowadzonych w Instytucie Agrofizyki w aspekcie medycznym.
The paper addresses the problems of the effect of food on human health. It presents
the chemical composition, the proportions of amino acids, fatty acids and saccharides in food
products that we consume, and their effect on food quality and safety. It also presents the functions
and criteria that should be met by food products, and the conditions in which they should be produced
so that their consumption may be the least harmful to the organism. The paper presents also
a classification of food products in conformance with the current definitions of functional food and
nutraceuticals. Based on a literature review, it is demonstrated what chemical composition of food is
particularly dangerous in the aspect of disorders of the cardiovascular system and neoplastic diseases.
The paper addresses also the role of fatty acids and their impact on the development of various diseases.
Also presented is the study on the oil “Kropla Zdrowia” that was conducted at the Institute of
Agrophysics in the medical aspect.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00