Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Processing Conditions on Crystal Structure of Bi6Fe2Ti3O18 Ceramics

Tytuł:
Influence of Processing Conditions on Crystal Structure of Bi6Fe2Ti3O18 Ceramics
Autorzy:
Lisińska-Czekaj, A.
Lubina, M.
Czekaj, D.
Rerak, M.
Garbarz-Glos, B.
Bąk, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/353909.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
influence
condition
crystal structure
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2016, 61, 2A; 881-886
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aim of the present research was to apply a solid state reaction route to fabricate Aurivillius-type ceramics described with the formula Bi6Fe2Ti3O18 (BFTO) and reveal the influence of processing conditions on its crystal structure. Pressureless sintering in ambient air was employed and the sintering temperatures were 850 and 1080 °C. It was found that the fabricated BFTO ceramics were multiphase ones. They consisted of two Bim+1Fem-3Ti3O3m+3 phases, namely the phase with m=5 (i.e. the stoichiometric phase) and m=4 (i.e. the phase with a reduced number of layers in the slab). Detailed X-ray diffraction patterns analysis showed that both phases adopted the same orthorhombic structure described with Fmm2 (42) space group. The ratio of weight fractions of the constituent phases (m=5): (m=4) was ~30:70.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies