Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect Of The Desorption-Recombination Temperature On The Microstructure And Magnetic Properties Of HDDR Processed Nd-Fe-B Powders

Tytuł:
Effect Of The Desorption-Recombination Temperature On The Microstructure And Magnetic Properties Of HDDR Processed Nd-Fe-B Powders
Wpływ temperatury desorpcji-rekombinacji na mikrostrukturę i właściwości magnetyczne proszków Nd-Fe-B przetwarzanych metodą HDDR
Autorzy:
Lee, J.-G.
Cha, H.-R.
Liu, S.
Yu, J.-H.
Baek, Y.-K.
Kwon, H.-W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/353723.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Nd-Fe-B
HDDR
permanent magnet
grain boundary
metoda HDDR
magnes trwały
granica ziarna
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2015, 60, 2B; 1499-1501
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of the desorption-recombination temperature on the microstructure and magnetic properties of hydrogenation-disproportionation-desorption-recombination (HDDR) processed Nd-Fe-B powders was studied. The NdxB6.4Ga0.3Nb20.2Febal (x=12.5-13.5, at.%) casting alloys were pulverized after homogenizing annealing, and then subjected to HDDR treatment. During the HDDR process, desorption-recombination (DR) reaction was induced at two different temperature, 810°C and 820°C. The higher Nd content resulted in enhanced coercivity of the HDDR powder, and which was attributed to the thicker and more uniform Nd-rich phase along grain boundaries. But this uniform Nd-rich phase induced faster grain growth. The remanence of the powder DR-treated at 820°C is higher than that DR-treated at 810°C. In addition, it was also confirmed that higher DR temperature is much more effective to improve squareness.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies