Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Study of phase transition in Bi3TiNbO9-BaBi2Nb2O9 ceramics

Tytuł:
Study of phase transition in Bi3TiNbO9-BaBi2Nb2O9 ceramics
Autorzy:
Adamczyk, M.
Kusz, J.
Hofmeister, W.
Zubko, M.
Kozielski, L.
Pilch, M.
Bochenek, D.
Wodecka-Duś, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/353210.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
dielectric properties
X-ray methods
grain size
phase transition
ceramics
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2016, 61, 3; 1503-1510
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The subject of the paper is lead free bismuth layer structure oxides (1-x)Bi3TiNbO9-xBaBi2N2O9(x=0; 1; 2; 3 mol). The influence of Bi3TiNbO9/BaBi2Nb2O9 ratio on dielectric and structural properties was studied in a wide range of temperatures. Change in the ratio causes a decrease in the maximum value of dielectric permittivity and shifts the temperature of ε`max to low values, leading to linear decreasing of average grain size and linear increasing of ceramics density. These results indicate an augment of the packing degree and the participation of pores are significantly decreased with the increase of BaBi2Nb2O9compound intake. Moreover, for 0.7Bi3TiNbO9-0.3BaBi2Nb2O9 ceramics the dielectric phase transition is broadened and the properties characteristic for the ferroelectric relaxor appear.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies