Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Development of hot tearing evaluation method for Al-based alloys

Tytuł:
Development of hot tearing evaluation method for Al-based alloys
Autorzy:
Brůna, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/353176.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
hot tearing
aluminium alloys
chemical composition
solidification interval
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2017, 62, 1; 345-349
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper focuses on developing an advanced test method and its use to study hot tearing defects in aluminium alloy castings. The paper consists of two parts. The first part introduces the reader to hot tearing in general, and provides theoretical analysis of the hot tearing phenomenon. The second part describes a newly developed method for assessing hot tearing susceptibility, and also gives the results on hot tearing for various aluminium alloys. During the test, the effect of alloy chemical composition on hot tearing susceptibility was analyzed. Three different Al-based alloys with varying Si, Cu and Ti contents were examined. Conclusions deal with the effect of individual elements on hot tearing susceptibility, and confirm that the main objective was achieved and the proposed method proves to be repeatable and reliable.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies