Effect of the composting process on physical and energetic changes in compost Wpływ przebiegu procesu kompostowania na zmiany fizyczne i energetyczne kompostu
Composting is one of the most common methods of treating biodegradable waste,
and application of the process’ final product into the soil is, due to the high carbon content, one of
the most rational ways of its management. If the compost is not in line with legal requirements, it is
necessary to search for alternative ways of its use, such as application for energy purposes. The aim
of this study was to estimate differences in the physical, including energetic, properties of composts
prepared from plant feedstock with additions of such materials as biochar, sewage sludge, coffee
grounds and yeast effluent. The composting process was carried out for 140 days. The basic chemical
and physical properties as well as heat of combustion were determined in the analysed feedstocks
and mixtures derived from them. It was found that 10% addition of biochar had no significant
effect on the composting process rate; however, biochar-amended treatments showed a smaller loss
of dry matter and higher C:N ratio compared to other combinations. The use of biochar or coffee
grounds as additives in the composting process reduced volumetric density of the composted biomass.
Maize straw amended with sewage sludge and coffee grounds reduced air-filled porosity of
composts. The share of biochar in the compost limited this tendency. The heat of combustion determined
in composts was lower than the parameter determined in material mixtures before the composting
process. The results show that sewage sludge reduced the heat of combustion of composts,
which was closely related to ash content.
Kompostowanie jest jedną z najpopularniejszych metod przetwarzania odpadów
biodegradowalnych, a jego aplikacja do gleby ze względu na dużą zawartość węgla stanowi
jeden z najracjonalniejszych sposób jego zagospodarowania. W przypadku, gdy kompost nie spełnia
wymogów prawnych konieczne jest poszukiwanie alternatywnych sposobów jego wykorzystania,
takich jak zastosowanie do celów energetycznych. Celem przeprowadzonych badań było wyjaśnienie
zróżnicowania właściwości fizycznych, w tym energetycznych kompostów przygotowanych na
bazie surowca roślinnego z dodatkami materiałów takich jak biowęgiel, osad ściekowy, fusy z kawy
lub odciek z drożdży. Proces kompostowania prowadzono 140 dni. W analizowanych substratach
i otrzymanych z nich mieszaninach oznaczono podstawowe właściwości chemiczne i fizyczne oraz
ciepło spalania. Stwierdzono, że 10% dodatek biowęgla nie wpływał znacząco na tempo procesu
kompostowania, jednak w obiektach z jego dodatkiem straty suchej masy były mniejsze, a stosunek
C:N większy w porównaniu do pozostałych kombinacji. Zastosowanie biowęgla lub fusów z kawy
jako dodatków w procesie kompostowania przyczyniło się do zmniejszenia gęstości objętościowej
kompostowanej biomasy. Dodatek osadu ściekowego oraz fusów z kawy do słomy z kukurydzy
zmniejszał porowatość powietrzną kompostów. Udział biowęgla w kompoście ograniczał tę tendencję.
Oznaczone w kompostach ciepło spalania było mniejsze w stosunku do wartości tego parametru
oznaczonego w mieszaninach przed rozpoczęciem procesu kompostowania. Stwierdzono, że osady
ściekowe wpływały na zmniejszenie wartości ciepła spalania kompostów, które pozostawało
w ścisłej zależności z zawartością popiołu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00