Wpływ adiuwantów oraz zredukowanych dawek środków ochrony roślin na skład pokarmowy ziarna jęczmienia jarego Effect of adjuvants and reduced doses of pesticides on nutrient composition of spring barley grain
Doświadczenie polowe prowadzono w latach 2007-2009 w GD Czesławice
(środkowa Lubelszczyzna) na glebie płowej wytworzonej z lessu (II klasa bonitacyjna). W badaniach
uwzględniono 3 dawki herbicydów, antywylegacza i fungicydów (100%, 75%, 50%) oraz
rodzaj adiuwanta (olejowy, powierzchniowo-czynny, mineralny). Obiekt kontrolny stanowiły poletka
bez adiuwanta. Oceniano zawartość składników pokarmowych w ziarnie (białko, tłuszcz, włókno,
popiół, substancje BAW), plon białka oraz korelację pomiędzy wybranymi składnikami ziarna a
występowaniem agrofagów. Dowiedziono, że redukcja dawek pestycydów o 50% powodowała
zmniejszenie zawartości białka, tłuszczu i włókna w ziarnie jęczmienia jarego, w porównaniu
z dawkami 75% oraz dawkami maksymalnymi. Dzięki dodatkowi adiuwantów (zwłaszcza olejowego)
do cieczy opryskowej, redukcja dawek pestycydów o 25% nie powodowała pogorszenia jakości
ziarna jęczmienia. Zastosowanie zredukowanych o 50% dawek pestycydów w połączeniu z adiuwantami
wpływało negatywnie na analizowane składniki pokarmowe ziarna. Wynikało to ze zwiększonego
udziału agrofagów w łanie jęczmienia (zwłaszcza powietrznie suchej masy chwastów oraz
chorób podstawy źdźbła). Spośród testowanych adiuwantów, niezależnie od dawki pestycydów,
największy wpływ na kształtowanie korzystnego składu pokarmowego ziarna jęczmienia posiadał adiuwant olejowy Atpolan 80 EC.
A field experiment with spring barley was conducted in 2007-2009 at the Experimental
Farm Czesławice (central part of Lublin region) on lessive soil developed from loess (2nd
bonitation class). The research included 3 doses of herbicides, fungicides and a retardant (100%,
75%, 50%) as well as the type of adjuvant applied (superficially active, oil, mineral). Control objects
without adjuvant were also taken into consideration. The object of the experiment was the
content of nutrient in the grain (protein, fat, fibre, ash extract, N-free extract), protein yield and
correlation between chosen elements of the grain and the occurrence of agrophages. It was proved
that the reduction of pesticide doses by 50% caused a considerable decrease of the protein, fat and
fibre in spring barley grain as compared with the 75% dose and with the maximum dose. Thanks to
the addition of adjuvants (especially oil adjuvant) to the spraying liquid the reduction of pesticides
doses by 25% did not cause deterioration of grain quality. Further reduction (by 50%) of pesticide
doses, in spite of interaction with adjuvants, had a negative effect on the content of the analysed
nutrients in the grain. The above situation resulted from increased proportion of agrophages in
barley canopy (especially air-dry weight of weeds and fungal diseases of culm base). Among the
tested adjuvants, irrespective of the pesticide doses, the oil adjuvant Atpolan 80 EC had the greatest
effect on the modification of beneficial nutrient composition of barley grain.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00