Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Research on Extruded Products of MgAlZn Alloys – Microstructure and Mechanical Properties

Tytuł:
Research on Extruded Products of MgAlZn Alloys – Microstructure and Mechanical Properties
Badania wyrobów wyciskanych ze stopów MgAlZn – mikrostruktura i właściwości mechaniczne
Autorzy:
Płonka, B.
Remsak, K.
Korczak, P.
Lech-Grega, M.
Rajda, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/352361.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
magnesium alloy
extrusion
mechanical properties
structure
stop magnezu
wyciskanie
właściwości mechaniczne
struktura
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2015, 60, 4; 2977-2980
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to test and assess products extruded from the magnesium alloys type MgAlZn: AZ31, AZ61 and AZ80A alloys in the form of Ø35mm round bars and 80x15mm flat bars. The test material was extruded in a direct system with the ram feed speed of 1 mm/s and the extrusion ratio λ = 7 ÷ 9. The extruded bars were examined in as-extruded state and after heat treatment to the T5 temper and T6 temper. The strength properties were tested and microstructure was examined with calculation of the average grain size.

Praca miała na celu zbadanie wyrobów uzyskanych w procesie wyciskania stopów magnezu typu MgAlZn: AZ 31, AZ 61 oraz AZ 80A w postaci prętów Ø35mm oraz płaskowników 80x15mm. Materiał do badań został wyciśnięty w systemie współbieżnym z prędkością posuwu tłoka 1 mm/s, przy współczynniku wydłużenia λ=7÷9. Wyciśnięte pręty analizowano w stanie wyciskanym oraz po obróbce cieplnej do stanu T5 i T6. Zbadano ich właściwości wytrzymałościowe jak również poddano analizie mikrostruktury z określeniem średniej wielkości ziarna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies