Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Compositional Dependence of Hardness of Ge-Sb-Se Glass for Molded Lens Applications

Tytuł:
Compositional Dependence of Hardness of Ge-Sb-Se Glass for Molded Lens Applications
Zależność stężeniowa twardości szkła Ge-Sb-Se do zastosowań na formowane soczewki
Autorzy:
Park, J. K.
Lee, J. H.
Shin, S. Y.
Yi, J. H.
Lee, W. H.
Park, B. J.
Choi, J. H.
Kim, N. Y.
Choi, Y. G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/352228.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
chalcogenide glasses
Ge-Sb-Se glass
infrared lens
molded lens
infrared camera
szkło
Ge-Sb-Se
soczewki formowane
twardość szkła
kamera termowizyjna
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2015, 60, 2B; 1205-1208
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chalcogenide glass in the ternary Ge-Sb-Se system is inherently moldable, thus being considered as a strong candidate material for use in infrared-transmitting lens applications from the viewpoint of thermal and mechanical stability. In an effort to experimentally determine compositional region suitable for the molded lens applications, we evaluate its compositional dependence of hardness. Among the constituent atoms, Ge content turns out to exert a most conspicuous correlation with hardness. This phenomenological behavior is then explained in connection with the structural evolution that Ge brings about.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies