Chemical composition of four medium-Mn steels containing a various Mn content (3 and 5%) have been proposed in the present work. The two steels are base steels whereas the other two contain Nb microaddition. Thermomechanical rolling tests of 3.3 mm sheets have been carried out using a semi-industrial hot strip rolling line. Detailed investigations of the identification of structural constituents using light microscopy and scanning electron microscopy techniques have been performed. X-ray method has been applied to determine an amount of retained austenite and its C content. Significant microstructural parameters were revealed using an EBSD technique. It was found that the Mn addition affects strongly a microstructure type, stability of retained austenite and mechanical properties determined with a static tensile test. The steels containing 3% Mn are characterized by a good combination of strength and ductility whereas the tensile strength up to 1300 MPa is possible to obtain for the higher Mn content steels.
W pracy zaprojektowano cztery składy chemiczne stali średniomanganowych zawierających 3 i 5% Mn. Dwie stale to stale bazowe, a pozostałe dwie zawierają mikrododatek Nb. Przeprowadzono próby walcowania termomechanicznego taśm o grubości 3.3 mm, stosując półprzemysłową linię walcowania na gorąco. Przeprowadzono szczegółowe badania identyfikacji składników strukturalnych z zastosowaniem mikroskopii świetlnej i skaningowej mikroskopii elektronowej. Udział austenitu szczątkowego i stężenie C w tej fazie wyznaczono metodą rentgenowska. Metoda EBSD została użyta do ilościowego wyznaczenia istotnych parametrów mikrostrukturalnych. Stwierdzono, że dodatek Mn ma silny wpływ na rodzaj otrzymanej mikrostruktury, stabilizację austenitu szczątkowego oraz własności mechaniczne wyznaczone w statycznej próbie rozciągania. Stale zawierające 3% Mn charakteryzują się dobrym połączeniem wytrzymałości i plastyczności, a stale o wyższym stężeniu Mn pozwalają uzyskać wytrzymałość na rozciąganie do 1300 MPa.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00