The work deals with examination of the influence of the ratio between iron ore concentrate and iron ore on quality of produced iron ore sinter. One of the possibilities to increase iron content in sinter is the modification of raw materials ratio, when iron ore materials are added into sintering mixture. If the ratio is in favor of iron ore sinter, iron content in resulting sintering mixture will be lower. If the ratio is in favor of iron ore concentrate and recycled materials, which is more finegrained, a proportion of a fraction under 0.5 mm will increase, charge permeability property will be reduced, sintering band performance will decrease and an occurrence of solid particulate matter in product of sintering process will rise. The sintering mixture permeability can be optimized by increase of fuel content in charge or increase of sinter charge moisture. A change in ratio between concentrate and iron ore has been experimentally studied. An influence of sintering mixture grain size composition, a charge grains shape on quality and phase composition on quality of the produced iron sinter has been studied.
Publikacja dotyczy zagadnienia oceny wpływu proporcji między koncentratem rudy żelaza a rudą żelaza na jakość
wyprodukowanego spieku. Jedną z możliwości zwiększenia zawartości żelaza w spieku jest zmiana proporcji materiałów
surowcowych, które dodaje się do mieszanki spiekalniczej wraz z materiałami zawierającymi rudę żelaza. Jeśli proporcja ta
jest korzystna dla spieku, to będzie to mieć wpływ na mniejszą zawartość rudy żelaza w końcowej mieszance aglomeratu.
Jeśli proporcja ta jest korzystna dla drobnoziarnistego koncentratu rudy żelaza i materiałów wtórnych, to wtedy: udział
frakcji poniżej 0,5 mm ulegnie zwiększeniu, przewiewność wsadu oraz wydajność taśmy spiekania ulegną zmniejszeniu, zaś
zwiększy się liczba cząstek stałych (emisji) pochodzących z procesu spiekania. Przewiewność mieszanki spiekalniczej można
optymalizować poprzez zwiększenie zawartości paliwa we wsadzie albo poprzez zwiększenie wilgotności. Przeprowadzono
eksperymentalną kontrolę zmiany proporcji między koncentratem a rudą żelaza. Zbadano wpływ składu granulometrycznego mieszanki aglomeratu oraz kształtu ziaren wsadu na jakość i skład fazowy wyprodukowanego spieku.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00