Grusza po jabłoni zajmuje drugie miejsce w światowej produkcji owoców
ziarnkowych strefy klimatu umiarkowanego. W Polsce do tej pory jej produkcja była niewielka
ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, wrażliwość drzew i kwiatów gruszy na mrozy
i przymrozki. Do poważnych problemów należy zaliczyć trudności z przechowywaniem, szybkie
przejrzewanie gruszek, dużą podatność na obicia owoców podczas obrotu handlowego. O atrakcyjności
gruszek decyduje nie tylko ich tekstura i barwa, jędrność, soczysty miąższ, ale też smak, aromat
oraz wartość odżywcza. Celem badań było określenie oraz porównanie podatności na obicia owoców
popularnych na naszym rynku odmian ‘Konferencja’ i ‘Lukasówka’ oraz nowych odmian ‘Concorde’
i ‘Amfora’. W badaniach zastosowano test udarowy, w którym szklaną kulkę o masie 25,68 g zrzucano
z wysokości 20, 40 i 80 cm, uzyskując energię 0,5, 0,1 i 0,2 J. Metoda udarowa pozwala na
ocenę podatności gruszek na obicia i umożliwia porównanie odmian. Owoce odmiany ‘Konferencja’
i ‘Concorde’ wykazały mniejszą podatność na uszkodzenia. Przechowywanie gruszek przez cztery
miesiące w chłodni w temperaturze 1.5°C i wilgotności około 90% nie wpływa istotnie na podatność
na obicia owoców odmian ‘Konferencja’, ‘Concorde’ i ‘Lukasówka’. Porównując wielkość obić pod
wpływem energii udaru 0,2 J, po przechowywaniu zaobserwowano, że wyznaczona objętość obicia
owoców odmiany ‘Concorde’ (312,47 mm3) jest ponad trzykrotnie mniejsza niż objętość obić odmiany
‘Amfora’(1075,13 mm3). Odmiana ‘Concorde’ jest obiecującą odmianą, ze względu na swoją
małą podatność na obicia i odporność na uszkodzenia mechaniczne, a zarazem najwyższą zawartość
ekstraktu i cukrów w owocach.
World production of pear occupies the second place after apple among pomes species
of moderate climate. So far, production in Poland has been low, due to unfavourable climatic
conditions, greater sensitivity of pear trees and flowers to frosts and frosts. Serious problems include
storage, quick pear maturation, and high susceptibility to fruit bruising during handling. The attractiveness
of pears is determined not only by their texture and colour, firmness, juicy flesh, but also by
taste, aroma and nutritional value. The aim of the research was to determine and compare the susceptibility
of the ‘Conference’ and ‘Lukasówka’ varieties, popular on our market, as well as the new
varieties ‘Concord’ and ‘Amfora’, to fruit bruising. In the impact test applied in this study, a 25.68 g
glass ball was dropped from a height of 20, 40 and 80 cm, obtaining energy of 0.5, 0.1 and 0.2 J. The
impact method allows assessing the susceptibility of pears to bruises and allows the comparison of
varieties. The fruits of the ‘Conference’ and ‘Concorde’ varieties showed less susceptibility to damage.
‘Conference’, ‘Concorde’ and ‘Lukasówka’ pears maintained well their condition after storing
for four months in a cold store at 1.5°C and about 90% humidity. When comparing the amount of
bruising under the influence of 0.2 J impact energy, after storage it was observed that the determined
volume of bruising of ‘Concorde’ fruit (312.47 mm3) was more than three times smaller than the
volume of ‘Amfora’ bruising (1075.13 mm3). ‘Concorde’ variety is a promising variety, due to its low
susceptibility to bruising and resistance to mechanical damage, and also the highest content of extract
and sugars in fruits.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00