Model plonowania roślin ziemniaka (Solanum tuberosum L.) wyrosłych z sadzeniaków napromienionych mikrofalami Model of yielding of potato plants (Solanum tuberosum L.) grown from seed potatoes irradiated with microwaves
Celem pracy była budowa modelu matematycznego uwzględniającego zależność
między wielkością jednostkowej dawki promieniowania mikrofalowego o częstotliwości 2,45 GHz, którą
napromieniowano sadzeniaka ziemniaka odmiany Felka Bona, a wielkością plonu pojawiającego się po
okresie wegetacji rośliny potomnej. Dodatkowo określono: wielkość jednostkowej dawki promieniowania
mikrofalowego mającej optymalny wpływ na plonowanie rośliny ziemniaka, wartości graniczne jednostkowych
dawek promieniowania po przekroczeniu których nie obserwuje się pozytywnego wpływu mikrofal
na roślinę ziemniaka oraz dokonano weryfikacji opracowanego modelu oraz zastosowano go do
prognozowania masy plonu roślin ziemniaka wyrosłych z sadzeniaków napromieniowanych mikrofalami.
Opracowany model regresyjny wyjaśnia w 93% zmianę masy plonu bulw ziemniaka odmiany Felka
Bona względem dawki promieniowania mikrofalowego.
The objective of the study was to develop a mathematical model reflecting the
relation between the level of unit dose of microwave radiation with frequency of 2.45 GHz, applied
to irradiate seed potatoes of cv. Felka Bona, and the level of yield obtained after the vegetation
period of the second-generation plants. Additionally, the study included determinations of the value
of unit dose of microwave radiation producing the optimum effect on the yield of potato plants, the
limit values of unit doses of microwave radiation the exceeding of which causes that the positive
effect of microwaves on potato plants is no longer observed, and the model developed was subjected
to verification and applied for the prediction of the mass of yield of potato plants grown from seed
potatoes subjected to microwave irradiation. The regression model developed accounts for 93% of
changes in the masss of yield of potato plants cv. Felka Bona with relation to the dose of microwave
radiation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00