Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stateczność skarp i zboczy w ujęciu Eurokodu 7

Tytuł:
Stateczność skarp i zboczy w ujęciu Eurokodu 7
The slope stability according to Eurocode 7
Autorzy:
Konderla, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/349260.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Wydawnictwo AGH
Tematy:
projektowanie geotechniczne
stany graniczne
stateczność skarp i zboczy
geotechnical design
limit states
slope stability
Źródło:
Górnictwo i Geoinżynieria; 2008, 32, 2; 197-204
1732-6702
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono krótką charakterystykę Eurokodu 7. Podano ogólne zasady analizy stateczności skarp i zboczy według tej normy. W przykładzie liczbowym rozważano wpływ różnych podejść obliczeniowych na współczynnik ogólnej stateczności i współczynnik pomocniczy. Obliczenia numeryczne wykonano za pomocą autorskiego programu o nazwie FILAR opartego na metodzie Janbu.

The short characteristic of Eurocode 7 have been presented in the paper. General rules of the stability slopes analysis according to European Standard are presented. A influence different design approaches on the overall factor safety and an auxiliary factor ware considered in the numerical examples. Numerical calculations by own computer program FILAR were done. The Janbu's method was applied.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies