Celem badań była ocena stabilności przechowalniczej witamin A i E w granulowanych
mieszankach paszowych z udziałem ekstrudatu nasion lnianki oraz preparatu zakwaszającego.
Próby umieszczono w warunkach modelowych – temperatura 25°C przy wilgotności 50-
55% na 6 miesięcy. Straty witaminy A w czasie trwania eksperymentu wyniosły średnio około 10%,
a dla witaminy E około 4% na miesiąc. Nie odnotowano wpływu zastosowanych dodatków na
zmiany zawartości oznaczanych witamin.
The aim of the study was to evaluate the storage stability of vitamins A and E in granular
mixed feeds containing false flax (Camelina sativa) seed extrudate and acid preparation. The samples
were placed in model conditions – at the temperature of 25°C and 50-55% humidity for 6 months. During
the time of the experiment, the average loss of vitamin A was 10% and of vitamin E – 4% per month.
There was no influence of the additives used on the changes in the content of the assayed vitamins.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00