Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

On the mechanism of oscillations in three-phase system containing cationic surfactant and nitrobenzene liquid membrane

Tytuł:
On the mechanism of oscillations in three-phase system containing cationic surfactant and nitrobenzene liquid membrane
Autorzy:
Szpakowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/347070.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Tematy:
liquid membrane
membrane oscillator
cationic surfactant
electrochemical potential difference
oscillation mechanism
Źródło:
Ars Separatoria Acta; 2004, 3; 98-104
1731-6340
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oscillations of electrochemical potential difference between donor and acceptor aqueous phases of nitrobenzene oscillator containing hexadecyltrimethylammonium bromide were observed. It was shown that this potential difference is composed of two–phase boundary potentials between a membrane and an appropriate aqueous phase. It appears that oscillations occur at an aqueous acceptor/membrane interface. They are caused by adsorption/desorption processes of surfactant ions pairs with bromide or picrate followed by their transfer to the acceptor phase. The processes taking part in three stages of oscillation mechanism were suggested.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies