Właściwości przeciwutleniające czarnych herbat wysokogatunkowych dostępnych na rynku e-commerce Antioxidant properties of high quality black teas available on the e-commerce market
Celem publikacji było oznaczenie aktywności przeciwutleniającej wysokogatunkowych
herbat czarnych pochodzących z wyselekcjonowanych upraw w Indiach, Nepalu,
Ruandzie oraz Turcji, zakupionych na rynku e-commerce. Oznaczono również parametry
barwy mierzonej w systemie CIEL*a*b*. Podjęto próbę określenia statystycznych zależności
pomiędzy barwą a zawartością związków polifenolowych. Dodatkowo, wykorzystując wyniki
analizy głównych składowych, podjęto próbę klasyfikacji jakościowej badanych herbat.
Badane herbaty pod względem analizowanych parametrów można zaliczyć do herbat
wysokogatunkowych, gdyż charakteryzowały się dużą zawartością związków polifenolowych,
w zakresie od 335,32 do 534,57 mg GAE/100 ml naparu. Herbaty pochodzące z Ruandy
cechowała statystycznie istotnie wyższa zawartość związków polifenolowych w stosunku do
pozostałych, szczególnie tych z Nepalu i Indii, które zgodnie z oznaczeniami powinny być
najlepszej jakości. Mimo umiarkowanego stopnia skorelowania badanych parametrów nie
udało się ustalić liniowego związku pomiędzy tymi zmiennymi.
The aim of the publication was to determine the antioxidant activity of high-quality
black teas from selected crops in India, Nepal, Rwanda and Turkey purchased on the
e-commerce market. The color parameters were also marked in the CIE L*a*b* system and
compared to the total polyphenols content. In addition, using the results of principal
components, an attempt was made to qualitatively classify analyzed teas. Regarding the
parameters, the studied samples of tea could be classified as high-quality teas as an average
content of polyphenols in all of the infusions ranged from 335,32 mg GAE/100 ml to
534,57 mg GAE/100 ml. The highest content of polyphenols was determined in samples of
tea from Rwanda and it was significantly higher in relation to others, particularly those from
India and Nepal that were described as the highest quality products. Despite the moderate
degree of the linear correlation between studied parameters, the linear relationship could not
be determined with the statistically significant accuracy between these variables.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00