Zasolenie gleby jest jednym z problemów współczesnego rolnictwa, wpływającym na zmniejszenie produkcji roślinnej. Celem podjętych badań była ocena oddziaływania NaCl na aktywność enzymów glebowych: katalazy, dehydrogenaz, ureazy, fosfatazy kwaśnej i alkalicznej, proteazy oraz amylazy, a także na biochemiczne wskaźniki żyzności gleby: biologiczny wskaźnik żyzności (BIF), enzymatyczny wskaźnik aktywności (EAN), biochemiczny wskaźnik żyzności gleby (B), biochemiczny wskaźnik żyzności (Mw) oraz ładunek energetyczny komórki (AEC). Badania przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych na próbkach gliny lekkiej o zawartości Corg 11,0 g·kg-¹ oraz zawartości azotu ogółem (Nt) - 2,5 g·kg-¹, do której wprowadzono wodne roztwory NaCl w stężeniu: 0,2; 0,4; 0,8; 1,6; 3,2; 6,4% wagowych w stosunku do masy gleby. Dodatek NaCl do gleby spowodował inhibicję aktywności katalazy, dehydrogenaz, fosfatazy zasadowej i kwaśnej, proteazy oraz ureazy i stymulację aktywności amylazy. Również wartości BIF, EAN, Mw, B, a także AEC wyraźnie się zmniejszyły pod wpływem zasolenia. Aktywność enzymatyczna gleb i biochemiczne wskaźniki jej żyzności mogą być wykorzystywane jako indykatory reakcji mikroflory glebowej na stres solny.
Soil salinity is one of the major problems that decrease agricultural production especially in some developing countries. The aim of this study was to assess the effect of NaCl on the activity of soil enzymes: catalase, dehydrogenase, urease, acid and alkaline phosphatase, protease, amylase, and on multiparameter biochemical indices of soil quality: biological index of fertility (BIF), enzymatic activity number (EAN), biochemical index of fertility (Mw), biochemical index of soil fertility (B) and adenylate energy charge (AEC). Studies were carried out with light dusty clay samples with 11.0 g·kg-¹ Corg and 2.5 g·kg-¹ Nt. Solutions of different concentrations of NaCl (0.2; 0.4; 0.8; 1.6; 3.2; 6.4%) were introduced into soil samples. Addition of NaCl to soil inhibited the catalase, dehydrogenase, urease, acid and alkaline phosphatase and protease activity and stimulated the amylase activity. Values of BIF, EAN, Mw, B and AEC were also decreased by NaCl addition. Enzymatic activity and biochemical indices of soil quality showed the effect of NaCl on soil biological activity and may be regarded suitable tools to demonstrate the physiological reaction of soil microorganisms under saline stress.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00