Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ nawadniania i nawożenia NPK na budowę morfologiczną i anatomiczną, aktywność niektórych procesów fizjologicznych oraz plonowanie truskawki

Tytuł:
Wpływ nawadniania i nawożenia NPK na budowę morfologiczną i anatomiczną, aktywność niektórych procesów fizjologicznych oraz plonowanie truskawki
The influence of irrigation and mineral fertilization on morfology and anatomy, some physiological processes and yielding of strawberry
Autorzy:
Koszański, Z.
Friedrich, S.
Podsiadło, C.
Rumasz-Rudnicka, E.
Karczmarczyk, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337745.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
budowa anatomiczna i morfologiczna
fizjologia
nawadnianie
nawożenie mineralne
plon
truskawka
drip irrigation
mineral fertilization
strawberry anatomy morphology
physiology
yield
Źródło:
Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie; 2005, 5, 2; 145-155
1642-8145
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dwuletnie doświadczenie dotyczące wpływu nawadniania kroplowego oraz nawożenia mineralnego na plonowanie truskawki przeprowadzono na glebie lekkiej. Uzyskane wyniki obserwacji i badań wykazały zmiany w budowie morfologicznej i anatomicznej oraz aktywności niektórych procesów fotosyntezy w truskawce korzystnie wpływające na jej plonowanie. Pod wpływem nawadniania uzyskano zwiększenie plonu o 18%, nawożenia mineralnego o 8%, a oba zabiegi łącznie spowodowały zwiększenie plonów o 28%.

A 2-year field experiment on the influence of drip irrigation and mineral fertilization on strawberry was conducted in sandy soil. The results have shown a positive impact of these measures on the anatomy and morphology of strawberry, its physiological processes which have led to a higher crop. The strawberry yield increased by 18 % as a result of irrigation, by 8 % as a result of fertilization, and by 28 % as the effect of both measures combined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies