Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of broad bean intercropping with white mustard on weevils (Sitona spp.) feeding

Tytuł:
The effect of broad bean intercropping with white mustard on weevils (Sitona spp.) feeding
Wpływ uprawy współrzędnej bobu z gorczycą białą na żerowanie oprzędzików (Sitona spp.)
Autorzy:
Gospodarek, J.
Kwiecień, N.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337581.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
intercropping
Sitona spp.
broad bean
white mustard
uprawa współrzędna
bób
gorczyca biała
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2018, 63, 2; 68-71
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The object of research was to determine the impact of broad bean coordinate cultivation (Vicia faba L.), Bartek variety, with a white mustard (Sinapis alba L.) in two row spacing on the dynamics of feeding among imagines of pea leaf weevil (Sitona spp.). The investigations were conducted in the years 2014 and 2015 at the Experimental Station of the University of Agriculture, in Prusy near Cracow. The field experiment comprised the following objects: broad bean, Bartek cv. in pure culture, sown at standard 50 cm x 15 cm spacing (V); broad bean spaced 65 cm x 15 cm with white mustard as the crop intersown between the rows (V+S65); broad bean spaced 80 cm x 15 cm with white mustard as above (V+S80) and broad bean in pure culture, sown at standard 50 cm x 15 cm spacing, but chemically protected with insecticides Fastac 100 EC and Decis 2,5 EC (V ch). The evaluation of the feeding intensity of adult pea weevils was conducted on 25 randomly selected plants from each plot, by measuring the surface area of eaten leaves, counting injured and non-injured leaves and calculating the loss of leaf blade as the result of their feeding. The cultivation of broad bean with a white mustard in row spacing of 80 cm contributed significantly to the reduction in a degree of broad bean leaves damage by pea leaf weevil beetles. The use of smaller spacing - 65 cm limited the area of feeds but only in one of the research seasons. The effectiveness of broad bean protection through cultivation with a white mustard is a few times lower than for chemical protection.

Celem badań było określenie wpływu uprawy współrzędnej bobu (Vicia faba L.) odmiany Bartek z gorczycą białą (Sinapis alba L.) w dwóch rozstawach międzyrzędzi na przebieg dynamiki żerowania chrząszczy z rodzaju oprzędziki Sitona spp. Doświadczenie przeprowadzono w latach 2014-2015 w Stacji Doświadczalnej – Prusy należącej do Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Obejmowało ono następujące obiekty: bób odmiany Bartek wysiewany jako uprawa jednorodna w rozstawie standardowej 50 cm x 15 cm (V); bób uprawiany współrzędnie z gorczycą białą w rozstawie 65 cm x 15 cm (V+S65); bób uprawiany współrzędnie z gorczycą białą w rozstawie 80 cm x 15 cm(V+S80); bób wysiewany jako uprawa jednorodna w rozstawie standardowej 50 cm x 15 cm, chroniony chemicznie insektycydami Fastac 100 EC i Decis 2,5 EC (V ch). Przebieg dynamiki żerowania chrząszczy oceniano na 25 losowo wybranych roślinach z poletka przez mierzenie powierzchni wyżerek, liczenie liści uszkodzonych i nieuszkodzonych oraz wyliczenie ubytku blaszki liściowej w wyniku ich żerowania. Uprawa bobu wspólnie z gorczycą białą w międzyrzędziach przy zachowaniu rozstawy 80 cm, przyczyniła się do istotnego zmniejszenia stopnia uszkodzenia liści bobu przez chrząszcze oprzędzików. Zastosowanie rozstawy mniejszej (65 cm) wpłynęło ograniczająco na powierzchnię wyżerek, ale tylko w jednym z sezonów badawczych. Efektywność ochrony bobu przez uprawę współrzędną z gorczycą białą jest jednak kilkakrotnie niższa niż przy zastosowaniu ochrony chemicznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies