Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of qualitative characteristics of briquettes produced from selected plant raw materials

Tytuł:
Assessment of qualitative characteristics of briquettes produced from selected plant raw materials
Ocena cech jakościowych brykietów produkowanych z wybranych surowców roślinnych
Autorzy:
Niedziółka, I.
Zaklika, B.
Zarajczyk, J.
Kraszkiewicz, A.
Parafiniuk, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337520.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
biomass
briquettes
physical properties
density
mechanical durability
biomasa
brykiety
cechy fizyczne
gęstość
trwałość mechaniczna
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2017, 62, 2; 80-84
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents results of research on quality characteristics of briquettes made from selected raw materials of plant origin. The following raw materials were used: corn straw, oat straw, and chamomile waste. Cereal straw was crushed using H 111/1 shredder equipped with a screen with a diameter of 20 mm. For the production of briquettes, a hydraulic piston briquetting machine of JUNIOR type from Deta Polska working at the pressure of 8 MPa, was used. The moisture, calorific value, granulometric composition, and compaction of raw materials as well as length, mass, bulk density and mechanical strength of the briquettes, were determined during the tests. Depending on the type of agglomerated raw material and its granulometric composition, the qualitative characteristics of briquettes varied. More advantageous features of briquettes were found in case of agglomeration of oat straw and chamomile waste, whereas less favorable for corn straw.

W pracy przedstawiono wyniki badań cech jakościowych brykietów produkowanych z wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Do badań użyto następujących surowców: słomę kukurydzianą, słomę owsianą i odpady rumiankowe. Słomę zbóż rozdrabniano przy użyciu rozdrabniacza bijakowego H 111/1, wyposażonego w sita o średnicy otworów 20 mm. Do produkcji brykietów zastosowano hydrauliczną brykieciarkę tłokową typu JUNIOR firmy Deta Polska, przy ciśnieniu roboczym 8 MPa. Podczas badań określano wilgotność, wartość opałową, skład granulometryczny i stopień zagęszczenia surowców oraz długość, masę, gęstość objętościową i trwałość mechaniczną brykietów. W zależności od rodzaju aglomerowanego surowca oraz jego składu granulometrycznego badane cechy jakościowe brykietów były zróżnicowane. Korzystniejsze cechy brykietów, stwierdzono w przypadku aglomeracji słomy owsianej i odpadów rumiankowych, a mniej korzystne dla słomy kukurydzianej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies