Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wyniki produkcyjno-ekonomiczne uprawy papryki słodkiej w warunkach ekologicznego systemu produkcji

Tytuł:
Wyniki produkcyjno-ekonomiczne uprawy papryki słodkiej w warunkach ekologicznego systemu produkcji
The productive-economic results of paprika cultivation in organic farming conditions
Autorzy:
Kuczuk, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337448.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
uprawa ekologiczna
papryka słodka
paprika
cultivation
organic farming
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2011, 56, 3; 243-249
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Papryka słodka (Capsicum annuum L.) ma bardzo wysoką wartość odżywczą oraz biologiczną. Jest coraz chętniej uprawiana w systemie ekologicznej produkcji, w której, aby osiągnąć dobre rezultaty, ważna jest nie tylko ilość uzyskanego produktu, ale także jego jakość zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i wizualnej. Uprawa papryki polowej w gospodarstwie ekologicznym wymaga stosowania zabiegów uwzględniających ogólne zasady przyjęte w uprawach ekologicznych: płodozmian, dostarczenie dozwolonych do stosowania składników odżywczych oraz profilaktykę w ochronie uprawy. Ważne jest stanowisko uprawy oraz dobre jego przygotowanie. Ponadto, aby uzyskać zadowalające dochody w produkcji i wydłużyć okres podaży, stosuje się sterowanie doborem odmian wczesnych, średniopóźnych oraz terminem siewu i sadzenia. Pozwala to na uzyskanie lepszych dochodów.

Sweet paprika (Capsicum anuum L.) possesse a great nutritive and biological value. This vegetable is more and more often cultivated in organic farming system. To get good results of paprika production in organic agriculture, it is very important to get the proper product quantity and its quality as well. The field cultivation of sweet paprika in organic farm requires to apply treatments taking into account general rules in organic cultivation: crop-rotation, allowed nutritive components and prevention in crop protection. It is very important to prepare a good place for paprika cultivation. Besides, to get sastisfactory profits, farmers usually control the varieties of early and middle-early selection and time of sowing and planting. It allows to obtain better profits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies