Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ efektywnych mikroorganizmów na wybrane właściwości fizyczne i wodne oraz stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleb mineralnych, przy zróżnicowanej zawartości w nich materii organicznej. Część II. Stan struktury

Tytuł:
Wpływ efektywnych mikroorganizmów na wybrane właściwości fizyczne i wodne oraz stan struktury poziomu orno-próchnicznego gleb mineralnych, przy zróżnicowanej zawartości w nich materii organicznej. Część II. Stan struktury
Impact of effective microorganisms on selected physical and aqueous properties and the structure state of the arable-humus horizon of mineral soils at varying content of organic matter in them. Part II. Structure state
Autorzy:
Gajewski, P.
Kaczmarek, Z.
Owczarzak, W.
Mrugalska, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337401.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
mikroorganizmy
właściwości fizyczne
właściwości wodne
gleba mineralna
materia organiczna
microorganisms
physical and aqueous properties
mineral soils
organic matter
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2011, 56, 3; 83-87
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przeprowadzonego doświadczenia była odpowiedź na pytanie jak wprowadzenie dodatkowej ilości wyselekcjonowanych mikroorganizmów (tzw. efektywnych mikroorganizmów) wpłynie na kształtowanie się parametrów strukturotwórczych poziomów orno-próchnicznych dwu gleb uprawnych przy zróżnicowanej zawartości w nich materii organicznej. Po upływie 9 miesięcznego okresu inkubacji, w ściśle kontrolowanych warunkach, z każdej kombinacji doświadczalnej wycięto po 50 modeli agregatów glebowych o objętości 1cm3. Dla tych agregatów oznaczono podstawowe właściwości fizyczne (gęstość, porowatość) oraz parametry charakteryzujące strukturę takie, jak: dynamiczną i statyczną wodoodporność, agregację wtórną po dynamicznym i statycznym działaniu wody, pojemność kapilarną agregatów oraz ich wytrzymałość na ściskanie. Zastosowana szczepionka poprawiła zarówno dynamiczną, jak i statyczną wodoodporność, a także spowodowała wzrost ilości agregatów wtórnych. Odnotowano także poprawę minimalnej i maksymalnej kapilarnej pojemności wodnej.

The objective of the performed experiment was to find the answer to the question concerning how the introduction of selected microorganisms (EM-A preparation) would affect structure-forming parameters of arable-humus horizons of two arable soils at different content of organic matter found in them. Following a 9-month long period of incubation in strictly controlled conditions, fifty models of soil aggregates of 1 cm3 volume each were cut out from each experimental combination. Principal physical properties (density, porosity) as well as parameters characterizing soil structure such as: dynamic and static water resistance, secondary aggregation following dynamic and static action of water, capillary capacity of aggregates and their resistance to compression were determined in aggregates. The applied inoculant was found to improve both dynamic and static water resistance and contributed to the increase of secondary aggregates. Improvement of minimal and maximal capillary water capacity was observed. Despite only small improvements of individual parameters, the sum of their beneficial impacts can, in the final result, cause considerable changes in the arable layer space.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies