Plonowanie odmiany lnu oleistego bukoz w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych Yields of linseed cultivar bukoz in organic and conventional farming
Doświadczenia poletkowe przeprowadzono latach 2009-2010, w gospodarstwach ekologicznych na terenie Podlasia oraz w uprawach konwencjonalnych na terenie woj. wielkopolskiego i dolnośląskiego. Oceniano zdolność plonowania odmiany lnu oleistego Bukoz w różnych warunkach agroklimatycznych. Badano wielkość i strukturę plonu, a także jakość nasion lnu (MTN, zdolność kiełkowania, zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych oraz zawartości metali ciężkich: Cd, Cu, Zn). Odmiana lnu oleistego Bukoz w gospodarstwach ekologicznych plonowała na poziomie o 30,4-37,0%niższym niż w uprawach konwencjonalnych. Wynikało to ze słabszej (w porównaniu do gospodarstw konwencjonalnych) obsady roślin lnu w dniu zbioru, mimo wyższej MTN w gospodarstwach ekologicznych. Analiza składu chemicznego nasion lnu wykazała wyższą zawartość tłuszczu w nasionach lnu odmiany Bukoz na plantacjach ekologicznych, ponadto plony z tych upraw charakteryzowały się wyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Nasiona lnu z upraw konwencjonalnych miały wyższą zawartość kwasu linolenowego.
Field trials were carried out in 2009-2010 in organic farms located in Podlasie region and in conventional farms located in wielkopolskie and dolnoslaskie districts. The objective was to evaluate the effect of applied agronomic procedure on growth, development and yields of Bukoz cultivar of oil flax. The yield and its structure as well as seed quality (1000 seed weight, germination capacity, fat content, composition of fatty acids and content of heavy metals: Cd, Cu and Zn) were investigated. The oil flax cultivar Bukoz in organic farms gave yields on the level 30,4-37,0% lower as compared to yields obtained in conventional farming. This was a result of lower (as compared to conventional farms) plant density at harvest, despite higher 1000 seed weight. Analysis of chemical composition of seeds showed higher content of fat in seeds harvested in organic farms. Additionally, yields from organic farms showed higher content of linolenic and oleic fatty acids. Seeds from conventional farms had higher content of linoleic fatty acid.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00