Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physiological method for improving seed germination and seedling emergence of root parsley in organic systems

Tytuł:
Physiological method for improving seed germination and seedling emergence of root parsley in organic systems
Fizjologiczne metody poprawy kiełkowania nasion i wschodów siewek pietruszki korzeniowej w systemach ekologicznych
Autorzy:
Grzesik, M.
Janas, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337279.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
parsley
hydroconditioning
seed
germination
seedling emergence
growth
pietruszka korzeniowa
hydrokondycjonowanie
nasiono
kiełkowanie
siewka
wschody
wzrost
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2014, 59, 3; 80-86
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the experiments was to determine the optimal parameters of hydroconditioning of root parsley ’Berlińska’ seeds and an indication of how the moisture content and the time of incubation affect the dynamics of germination, physiological activity, emergence and growth of seedlings. Seeds were hydrated at 20°C, at different doses of distilled water, from the ini-tial moisture content of 8% up to 30 , 35 and 45%. Then, they were incubated at 20°C, in airtight containers for 1, 3 and 6 days, with daily ventilating and assessing moisture content. After that, their sowing value was assessed on the basis of dy-namics of germination at 20°C, mean time of germination, cytoplasm membrane permeability, total dehydrogenase activity, dynamics of emergence, the number of emerged seedlings and their height 45 days after sowing, as well as index of chloro-phyll content and net photosynthesis in leaves. The results indicated that hydroconditioning greatly increased the dynamics and the percentage of seed germination and seedling emergence of parsley 'Berlińska'. Seeds hydrated up to about 45% and incubated at 20°C for a period of 3 or 6 days, and then dried down to the initial moisture content, were more vigorous, germinated more quickly and in higher percentage. They showed the higher enzyme activity and lower permeability of membranes. The obtained from them seedlings emerged and grew faster, contained more chlorophyll and exhibited the higher photosynthetic activity than seedlings from control.

Celem badań było określenie optymalnych parametrów hydrokondycjonowania nasion pietruszki korzeniowej "Berlińska" oraz wskazanie, jak stopień ich uwilgotnienia i czas inkubacji wpływa na dynamikę kiełkowania, aktywność fizjologiczną, wschody i wzrost roślin. Nasiona uwilgotniono w 20°C, w odpowiednich dawkach wody destylowanej, od wilgotności wyjściowej 8% do 30, 35 i 45%. Następnie inkubowano je w temperaturze 20°C, w hermetycznych pojemnikach przez 1, 3 i 6 dni, codziennie przewietrzając i oceniając ich wilgotność. W kolejnym etapie określono ich wartość siewną na podstawie dynamiki kiełkowania w temperaturze 20°C, średniego czasu kiełkowania, przepuszczalności błon cytoplazmatycznych, całkowitej aktywności dehydrogenaz i dynamiki wschodów siewek. Po 45 dniach od wysiewu oceniono wysokość siewek oraz indeks zawartości chlorofilu i aktywność fotosyntezy netto w liściach. Uzyskane wyniki wykazały, że hydrokondycjonowanie znacznie zwiększyło dynamikę i zdolność kiełkowania nasion oraz dynamikę wschodów i wzrost roślin pietruszki korzeniowej. Nasiona uwilgotnione do 45% i inkubowane w 20°C przez okres od 3 do 6 dni i następnie suszone do wilgotności wyjściowej, skiełkowały szybciej i w większym procencie. Charakteryzowały się one również wyższą aktywnością enzymatyczną i niższą przepuszczalnością błon cytoplazmatycznych. Uzyskane z nich siewki wschodziły i rosły szybciej oraz zawierały więcej chlorofilu. Aktywność fotosyntezy netto była w nich wyższa, niż w siewkach uzyskanych z nasion nie kondycjonowanych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies