Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane problemy przekształcania pasiek konwencjonalnych w ekologiczne na przykładzie pasieki Oddziału Pszczelnictwa ISIK w Puławach

Tytuł:
Wybrane problemy przekształcania pasiek konwencjonalnych w ekologiczne na przykładzie pasieki Oddziału Pszczelnictwa ISIK w Puławach
Selected problems of transforming conventional apiaries into organic - as an example the apiary of apiculture division in Puławy (Institute of Pomology and Floriculture)
Autorzy:
Skubida, P.
Semkiw, P.
Teper, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337215.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
pasieka konwencjonalna
pasieka ekologiczna
węza ekologiczna
miód odmianowy
conventional apiaries
organic apiaries
honey origin
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2007, 52, 4; 59-64
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W Oddziale Pszczelnictwa ISiK w Puławach są wykonywane badania mające na celu przekształcenie pasieki konwencjonalnej w pasiekę ekologiczną, uwzględniając wszystkie unijne wytyczne oraz ustawy krajowej. W badaniach prowadzonych w roku 2006, jako zakończenie pewnego etapu badań, skoncentrowano się przede wszystkim na wymianie starej woszczyny na węzę ekologiczną oraz ocenie pozyskiwanych niedojrzałych i konwencjonalnych miodów odmianowych, a także określaniu ich odmianowości na podstawie analizy pyłkowej. Określano także skuteczność kwasu szczawiowego, zastosowanego według przyjętej metodyki w walce z roztoczem Varroa destructor. Stwierdzono, że miody odmianowe mogą stanowić podstawę prowadzenia ekologicznej gospodarki pasiecznej i spełniają wszystkie warunki zawarte w normach. Dehydratacja miodów w warunkach kontrolowanych nie wpływa ujemnie na ich właściwości fizyko-chemiczne.

In the Research Institute of Pomology and Floriculture, Apiculture Division in Puławy were tested possibilities of transforming conventional apiary into organic apiary to regard all the instructions of EU and Polish law. Researches conducted in 2006 were directed on gaining unripe and conventional honey varieties, valuation its physico - chemical parameters and qualification of its variety supported on basis of pollen analysis. Organic wax was gained and efficacy of oxalic acid in varroatosis treatment was tested, high necessity of using of oxalic acid was noted. It was noted that honey varieties were basis of organic beekeeping management and satisfied conditions of standards. Dehydration of honey in controlled conditions has not negative influence on its physico-chemical parameters. Pollen analysis and proper conduction are the most efficient methods of definition of honey origin. Three methods of wax gaining and changing old wax into organic foundation were worked out.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies