Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth, yielding and fruit quality of three sweet cherry cultivars under organic orchard conditions

Tytuł:
Growth, yielding and fruit quality of three sweet cherry cultivars under organic orchard conditions
Wzrost, owocowanie oraz jakość owoców trzech odmian czereśni w warunkach sadu ekologicznego
Autorzy:
Głowacka, A.
Rozpara, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337075.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
sweet cherry
cultivar
organic production
fruit
czereśnia
odmiana
produkcja ekologiczna
owoce
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2015, 60, 3; 73-76
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment, conducted in 2004-2013, assessed the possibility of organic production of the fruit of three sweet cherry cultivars. The objects studied were trees of the cultivars: ‘Karesova’, ‘Burlat’ and ‘Summit’, grafted on Prunus avium seedlings. The experiment was established in the spring of 2004 in the Experimental Ecological Orchard in Nowy Dwór-Parcela (central Poland). The trees were grown in accordance with the principles of organic fruit-growing. The sweet cherry trees came into bearing fruit in the fourth year after planting and each year yielded poorly, therefore the cumulative yields obtained over the period 2008-2013 were low. The largest amounts of fruit were harvested each year from the trees of the cultivar ‘Karesova’, and the least - from the trees of cv. ‘Summit’. The fruit of the cultivar ‘Summit’ matured about 2 weeks later than the fruits of the cultivars ‘Karesova’ and ‘Burlat’. The cultivar ‘Summit’ also produced fruit with the highest mean fruit weight; however, the fruit crops of this cultivar were observed to have the highest proportion of fruits damaged by the cherry fruit fly (Rhagoletis cerasi) and infected by the brown rot of stone fruits (Monilinia laxa, Monilinia fructigena). The presented results indicate that early ripening cultivars, such as ‘Karesova’ and ‘Burlat’, are more suitable for growing under organic orchard conditions.

W doświadczeniu prowadzonym w latach 2004-2013 oceniano możliwość ekologicznej produkcji owoców trzech odmian czeresni. Przedmiotem badań były drzewa odmian: ‘Karesova’, ‘Burlat’ i ‘Summit’, szczepione na siewkach czereśni ptasięj. Doświadczenie założono wiosną 2004 roku w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Nowym Dworze - Parceli (centralna Polska). Drzewa prowadzono zgodnie z zasadami sadownictwa ekologicznego. Czereśnie weszły w okres owocowania w czwartym roku po posadzeniu i co roku owocowały słabo, dlatego plon zebrany w latach 2008-2013 jest niski. Największe plony zbierano corocznie z drzew odmiany ‘Karesova’, a najmniejsze - z drzew odmiany ‘Summit’. Owoce odmiany ‘Summit’ dojrzewały około 2 tygodnie później od owoców odmian ‘Karesova’ i ‘Burlat’. Miały one najwiekszą masę, jednak że w plonie odmiany ‘Summit’ obserwowano największy udział owoców uszkodzonych przez nasionnicę trześniówkę i porażonych przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych. Uzyskane wyniki potwierdzają wiekszą przydatność wczesnych odmian czereśni takich jak ‘Karesova’ i ‘Burlat’ do uprawy ekologicznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies