The effect of white mustard proximity on broad bean injuries due to weevils (Sitona spp.) Wpływ sąsiędztwa gorczycy białej na stopień uszkodzenia bobu przez oprzędziki (Sitona spp.)
The investigations aimed at an assessment of white mustard effect, as an accompanying crop, cultivated in two variants:
parallely and as strips surrounding the main crop - broad bean, Bartek c.v., on the degree of the main crop injuries due to
weevil beetles and larvae. The field experiment comprised the following objects: broad bean, Bartek cv. in pure culture,
sown at 50 cm x10 cm spacing; broad bean spaced 60 cm x10 cm with white mustard as the crop intersown between the
rows and broad bean spaced 50 x 10 cm, with a 50 cm wide mustard stripe surrounding the plot (in this case the width of
broad bean stripes was 3 m). The assessment of weevil beetles feeding intensity was conducted by measuring the area consumed,
determining the percentage of injured leaves and computing the leaf blade loss due to their feeding. In order to determine
the larvae harmfulness, the underground plant parts were analyzed. Broad bean cultivated together with white mustard,
both in the interrows and as surrounding stripes contributed to a considerable decrease in broad bean leaves injuries
due to Sitona beetles. On the other hand, broad bean cultivation as surrounding stripes contributed to a considerably decreased
injury of root nodules caused by weevil larvae.
Celem badań była ocena wpływu gorczycy białej, jako rośliny towarzyszącej, uprawianej w dwóch wariantach: współrzędnie
oraz w postaci pasów dookoła rośliny głównej - bobu odmiany Bartek, na stopień uszkodzenia rośliny głównej przez
chrząszcze i larwy oprzędzików. Doświadczenie polowe obejmowało następujące obiekty: bób odmiany Bartek w uprawie
jednorodnej wysiany w rozstawie 50 cm x10 cm; bób w rozstawie 60 cm x 10 cm z gorczycą wsianą pomiędzy rzędami oraz
bób w rozstawie 50 x 10 cm obsiany dookoła pasem gorczycy o szerokosci 50 cm (szerokość pasów bobu wynosiła w tym
przypadku 3 m). Ocene intensywności żerowania chrząszczy oprzędzików przeprowadzono mierząc powierzchnie uszkodzeń,
określając odsetek liści uszkodzonych oraz wyliczając ubytek blaszki liściowej w wyniku ich żerowania. Dla określenia
szkodliwości larw analizowano podziemne części roślin. Uprawa bobu wspólnie z gorczycą biała w międzyrzędziach, jak i w postaci obsiewu, przyczyniła się do istotnego zmniejszenia stopnia uszkodzenia liści bobu przez chrząszcze oprzędzików.
Uprawa bobu z gorczycą w postaci obsiewu przyczyniła się natomiast do istotnego zmniejszenia uszkodzenia brodawek korzeniowych
przez larwy oprzędzików.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00