Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The worth of soil organic matter - energy-nutritional approach

Tytuł:
The worth of soil organic matter - energy-nutritional approach
Wartość glebowej materii organicznej - podejście energetycznopokarmowe
Autorzy:
Kuczuk, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337051.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
soil
soil organic matter
energy
economic value
gleba
glebowa materia organiczna
energia
wartość ekonomiczna
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2017, 62, 3; 201-207
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Organic soil content is considered to be the basic attribute of the soil quality and health as well as of the quality of the environment, and organic matter content determines a number of important soil characteristics. Various agricultural activities lead to the accelerated mineralization of the organic matter, which results in its loss by 2-4% every year. The economic value of the organic soil matter can be evaluated by taking into account the environmental, as well as productivity and social aspects. The foundation for the study was provided by the results of the laboratory research (provided by the District Chemical and Agricultural Station in Opole) regarding humus content in selected farms located in the Opole Province. In this manner, the stock volume of humus in soil was determined along with the volume of energy in it expressed in MJ·ha-1. The details of the results were supplemented by determining the theoretical energy potential of the examined soils. In addition, the content of nutrients released from the soil organic matter could be estimated. As a consequence, the economic value was assessed by comparison of this value to the prices of the pure component of mineral fertilizers.

Organiczna część gleby uważana jest za podstawowy atrybut jakości i zdrowia gleby i zarazem jakości środowiska, a sama zawartość materii organicznej decyduje o wielu istotnych właściwościach gleb. Liczne praktyki rolnicze powodują przyspieszoną mineralizację materii organicznej, a co roku ma miejsce jej ubytek o 2-4%. Wartość materii organicznej gleby można wycenić biorąc pod uwagę kryteria środowiskowe, produkcyjne czy społeczne. W artykule, zaprezentowano wycenę wartości materii organicznej uwzględniając podejście energetyczno-pokarmowe. Bazę dla oceny stanowiły wyniki badań laboratoryjnych (udostępnione przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Opolu) zawartości próchnicy w przykładowych gospodarstwach rolnych zlokalizowanych na terenie województwa opolskiego. Określono zasobność gleb w próchnicę, zgromadzoną w niej energii wyrażoną w MJ·ha-1 oraz określono teoretyczny potencjał energetyczny gleb. Ponadto oszacowano zawartość składników pokarmowych uwalnianych z materii organicznej gleby oraz wyceniono ich wartość ekonomiczną odnosząc ją do cen czystego składnika nawozów mineralnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies