Plonowanie seradeli wsiewanej w zboża jare zbierane w różnych terminach w warunkach uprawy ekologicznej Yielding evaluation of serradella sown in spring cereals harvested at different times in conditions of the ecological cultivation
Celem podjętych badań była ocena plonowania seradeli wsiewanej w zboża jare zbierane w różnych terminach, uprawianych
w gospodarstwie ekologicznym. Doświadczenia przeprowadzono w latach 2011 i 2012 w PODR Szepietowo, w układzie
losowanych podbloków (split-plot) z obiektami kontrolnymi, w 4 powtórzeniach. W doświadczeniu ze zbożami jarymi
uwzględniono następujące obiekty; kontrola – owies i jęczmień w siewie czystym, czynnik I – gatunki zbóż, jako roślina
ochronna dla wsiewki seradeli: owies, jęczmień jary, czynnik II - terminy zbioru rośliny ochronnej: dojrzałość mlecznowoskowa,
dojrzałość pełna (na ziarno). Plonowanie seradeli uprawianej jako wsiewka w owies lub jęczmień było różnicowane
gatunkiem zboża oraz terminem jego zbioru. Większe plony uzyskano z wsiewanej w zboża zbierane w okresie dojrzałości
mleczno-woskowej, niż w dojrzałości pełnej. Niezależnie od terminu zbioru rośliny ochronnej seradela lepiej plonowała
wsiewana w jęczmień niż owies. W roku o mniejszej ilości opadów (2011) średni plon suchej masy jęczmienia i owsa był
zbliżony, natomiast w roku wilgotnym (2012) znacznie lepiej plonował owies. Poziom plonowania owsa w czystym siewie
był znacznie większy niż jęczmienia, natomiast z wsiewką seradeli był podobny. W warunkach gospodarstwa ekologicznego
większy plon ziarna uzyskano z uprawy owsa niż jęczmienia niezależnie od sposobu siewu. Poziom plonowania owsa
z wsiewką seradeli był zbliżony do plonu owsa w czystym siewie, natomiast plonowanie jęczmienia z wsiewką seradeli było
istotnie mniejsze.
The aim of this study was to evaluate yield of serradella sown in spring cereals harvested on different dates, grown in organic
farm. The experiments were performed in the years 2011 and 2012, in Agricultural Advisory Centre Szepietowo (podlaskie
province). It was conducted in the split-plot design, with the control objects, in four replications. In the scheme of the
experiment two factors were included: species of cereals: oats, barley and the cover crop harvesting time: milk-dough
stage, complete maturity (grain). Cereals without serradella were sown in a sole-crop sowing on the control objects. The
yielding of serradella, cultivated as undersown crop in oats or barley, was differentiated by cereal species and its harvesting
time. The higher yield was obtained from serradella sowing in cereals harvested at milky-dough stage than complete
maturity. Regardless of the cover crop harvesting time, higher yield of serradella in barley than oats was obtained. In the
year with smaller amounts of rainfall (2011), the average dry matter yield of barley and oats was similar but in wet year
(2012) oats yielded significantly better. The yielding of oats in pure sowing was much greater than barley, but with undersown
serradella was similar. In organic farming higher level of grain yield was obtained from oats than barley, regardless
of the method of sowing. The yield of oats in sole-crop sowing and with undersown serradella was similar, but yield of barley
with undersown serradella was significantly lower than in pure sowing.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00