Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of undersown species on maize yielding

Tytuł:
Influence of undersown species on maize yielding
Wpływ gatunku wsiewki na plonowanie kukurydzy
Autorzy:
Księżak, J.
Bojarszczuk, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/337022.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
maize
Zea mays L.
species undersown
structure of maize plant
kukurydza
gatunki wsiewek
struktura roślin
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2018, 63, 2; 129-135
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The field experiment was conducted in the years 2014-2016 at AES Grabów (Mazowieckie Voivodeship), belonging to Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Puławy, (Poland) and in ecological farm in Chwałowice (Poland) in the years of 2014-2015. The trial was conducted in the randomized block method, in four replications. The following treatments were compared: control and intercrop sowings with: buckwheat, phacelia, white mustard and white clover. The inter-row cultivation of buckwheat, phacelia, white mustard and white clover had a positive effect on maize yield. On average, for the four species of the intercrops, the yield increase was 17-22%, and in Grabów, in the year with unfavorable distribution of total precipitation, this increase was significantly higher and amounted to about 60%. In the summers with favorable weather conditions (2014 and 2016), intersowing buckwheat proved the least useful in Grabów, while in the dry year, as well as in Chwałowice, this species was less competitive than maize. Intersowing different species into maize crops had a relatively small effect on the dry matter content of whole plants and cobs, while in Grabów in 2015, with unfavorable weather conditions, it had a positive effect on its content. In Grabów, the structure of maize plants was little diversified by the applied intercrop species. The lowest share of the cob was recorded in 2014. In Chwałowice, maize grown with intercrops formed cobs only in 2014. In this location, intercrops stimulated the number of grains produced per cob, while in Grabów, an intercrop species had a small impact on the number of grains per cob.

Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2014-2016 w RZD Grabów (woj. mazowieckie), należącym do IUNG-PIB w Puławach, oraz w latach 2014-2015 w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach, należącym do CDR Radom. Doświadczenie przeprowadzono metodą podbloków losowanych w 4 powtórzeniach. Porównywano następujące obiekty: kontrola, gatunki wsiewki: gryka, facelia, gorczyca biała, koniczyna biała. Uprawa w międzyrzędziach gryki, facelii, gorczycy białej i koniczyny białej wpływała korzystnie na plonowanie kukurydzy. Średnio dla czterech gatunków wsiewki, zwiększenie plonów wynosiło 17-22%, a w Grabowie w roku o niekorzystnym rozkładzie i sumie opadów było znacząco większe i wynosiło około 60%. W Grabowie w latach o sprzyjającym przebiegu warunków atmosferycznych (2014 i 2016) najmniej celowe było wsiewanie gryki, a w roku suchym, jak również w Chwałowicach, gatunek ten był mniej konkurencyjny dla kukurydzy. Wsiewanie różnych gatunków wsiewek w łan kukurydzy miało stosunkowo niewielki wpływ na zawartość suchej masy w całych roślinach i kolbach. Natomiast w Grabowie w roku o niesprzyjającym przebiegu pogody (2015) korzystnie wpływało na jej zawartość. W Grabowie struktura roślin kukurydzy była stosunkowo mało różnicowana zastosowanym gatunkiem wsiewki, a udział kolby był najmniejszy w 2014 roku. Natomiast w Chwałowicach, kukurydza uprawiana z wsiewkami zawiązała kolby tylko w 2014 roku. W Chwałowicach wsiewki wpływały stymulująco na liczbę wytworzonych ziaren na kolbie, a w Grabowie gatunek wsiewki miał stosunkowo mały wpływ na zaziarnienie kolby.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies