Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evolution trends in organic food production in Poland

Tytuł:
Evolution trends in organic food production in Poland
Tendencje rozwojowe produkcji żywności ekologicznej w Polsce
Autorzy:
Pondel, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336999.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
organic food
evolution trend
trend function
żywność ekologiczna
tendencje rozwojowe
funkcja trendu
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 4; 132-135
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The production of organic food entails particular difficulties, which can be seen especially in the initial period of the implementation and improvement of the system. The success of the activities undertaken in this area can be measured by analysing the evolution trend of this kind of agricultural production, which is the aim of the present study. The trend was specified in relation to the number of organic agricultural producers and the size of the organic utilised agricultural area in the 2004-2014 period. The study used the method of least squares. In the analysed period, a clear linear trend can be seen in the shaping of the above mentioned parameters, with the trend being upward until 2013. As indicated by the defined trend functions, the number of organic agricultural producers in Poland may exceed 43 thousand in 2020, and the organic utilised agricultural area may reach 1.12 m. ha, assuming that no factors will occur that may seriously disrupt the functioning of the market.

Produkcja ekologicznej żywności wiąże się z określonymi trudnościami, widocznymi zwłaszcza w początkowym okresie wdrażania i doskonalenia systemu. Skuteczność i atrakcyjność podejmowanych w tym obszarze działań można ocenić na podstawie analizy tendencji rozwojowej tego kierunku produkcji rolnej, która jest celem niniejszego opracowania. Trend oszacowano w odniesieniu do liczby ekologicznych producentów rolnych oraz powierzchni ekologicznych UR w latach 2004-2014. W pracy zastosowano metodę najmniejszych kwadratów. W analizowanym okresie można zaobserwować wyraźny trend liniowy w kształtowaniu się powyższych parametrów - do 2013 r. z tendencją wzrostową. Jak wynika z wyznaczonych funkcji trendu, w 2020 roku liczba ekologicznych producentów rolnych mogłaby w Polsce przekroczyć 43 tys., a powierzchnia ekologicznych użytków rolnych osiągnąć 1,12 mln ha, przy założeniu niewystąpienia czynników silnie zakłócających funkcjonowanie rynku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies