Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Liczebność mszyc (Hom. Aphididae) w konwencjonalnych i ekologicznych uprawach ziemniaków oraz pszenicy ozimej na tle składu jakościowego roślin

Tytuł:
Liczebność mszyc (Hom. Aphididae) w konwencjonalnych i ekologicznych uprawach ziemniaków oraz pszenicy ozimej na tle składu jakościowego roślin
Number of aphids (Hom. Aphididae) on conventional and organic crops of potato and winter wheat compared to chemical composition of plants
Autorzy:
Kelm, M.
Spiak, Z.
Fostiak, I.
Romanowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336957.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
mszyce
uprawa konwencjonalna
uprawa ekologiczna
ziemniak
pszenica ozima
skład chemiczny
aphid
potato
winter wheat
chemical composition
conventional crop
organic crop
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2008, 53, 3; 133-137
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2002-2004 prowadzono badania porównawcze nad występowaniem mszyc na konwencjonalnych i ekologicznych uprawach ziemniaków oraz pszenicy w trzech miejscowościach na terenie Dolnego Śląska. W przypadku ziemniaków stwierdzono istotnie wyższe nasilenie mszyc na uprawach ekologicznych. Analizy chemiczne naci ziemniaczanej wykazały nieznacznie wyższą zawartość azotu i białka oraz dwukrotnie niższą zawartość fosforu w roślinach z upraw ekologicznych. Odwrotnie na plantacjach pszenicy, więcej mszyc notowano w konwencjonalnym systemie uprawy. Wynikało to prawdopodobnie ze znacznie wyższej zawartości azotu i białek w słomie i ziarnie pszenicy uprawianej metodą konwencjonalną. Dodatkowo w ziarnie tej pszenicy było mniej potasu, ale zawartość fosforu była trzykrotnie wyższa.

In years 2002-2004, occurrence of aphids on conventional and organic crops of potato and winter wheat in three localities in Lower Silesia were observed. In case of potato, there was significantly higher number of aphids on organic crops than on conventional ones. Chemical analysis show higher content of protein and nitrogen and twice lower content of phosphorous in potato tops from organic crops. Reversely, there was higher number of aphids on wheat plants grown in conventional than organic farms. Probably it resulted from much higher content of protein and nitrogen in plant tissue from conventional crops. Additionally, in grains of this wheat there was less of potassium and three times more of phosphorus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies