Search for ecological methods to enlarge symbiotic nitrogen fixation efficiency by pea (Pisum sativum L.) Poszukiwanie ekologicznych metod zwiększenia wydajności symbiotycznego wiązania azotu przez groch siewny (Pisum sativum L.)
Conducted till now studies on symbiosis of papilionaceous plants and rhizobia discovered the genetic background of this
phenomenon and allowed to identify numerous plant and bacteria metabolites involved in the process of starting of
symbiosis and development of nodules. One of this compounds are flavonoids, recognised as signal particles participating
in information exchange between a bacteria and a plant, affecting among others nodules formation on papilionaceous
plants. These compounds are often submitted to processes which decrease their concentration on the way from a producer
to a destined organism, they diffuse or break-up in the soil solution and are degraded by soil microorganisms. It can be then
assumed that their insufficient amount is a cause of low efficient symbiosis, what considerably limits plant supply with
nitrogen and decreases their yielding. An effect of use of flavonoid extract obtained from germinating seeds on ontogenesis,
forming of physiological growth indexes and yielding of pea was evaluated in these studies. Application of a flavonoid
preparation increased, among others, the number and weight of nodules and activity of nitrogenase, what in a consequence
led to production of greater mass of vegetative and generative organs by pea plants.
Prowadzone dotychczas badania nad symbiozą roślin motylkowatych i rizobiów odkryły podłoże genetyczne tego zjawiska i
pozwoliły na zidentyfikowanie licznych metabolitów roślinnych i bakteryjnych zaangażowanych w proces nawiązania
symbiozy i rozwój brodawek korzeniowych. Jednym z takich związków sa flawonoidy, uznawane za cząstki sygnalne
uczestniczące w wymianie informacji pomiędzy bakterią i rośliną, wpływające między innymi na powstawanie brodawek
korzeniowych na roślinach motylkowatych. Związki te często podlegają procesom powodującym zmniejszenie ich stężenia
na drodze od producenta do organizmu docelowego, dyfundują lub rozpadają się w roztworze glebowym oraz są
degradowane przez mikroorganizmy glebowe. Można zatem przypuszczać, że niedostateczna ich ilość jest przyczyną mało
wydajnej symbiozy, co znacznie ogranicza zaopatrzenie roślin w azot i zmniejsza ich plonowanie. W badaniach określano
wpływ stosowania wyciągu flawonoidowego z kiełkujących nasion na ontogenezę, kształtowanie fizjologicznych wskaźników
wzrostu oraz plonowanie grochu siewnego. Zastosowanie preparatu flawonoidowego zwiększyło między innymi liczbę i
masę brodawek korzeniowych oraz aktywność nitrogenazy, co w konsekwencji prowadziło do wytwarzania większej masy
organów wegetatywnych i generatywnych przez rośliny grochu siewnego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00